Като невярна определи информацията, че няма залежи на газ в находището „Хан Аспарух” в Черно море вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев. Той посочи, че все още не са приключили сондажите. Окончателна информация няма да има преди да приключат 4-5 сондажа, уточни Дончев преди дискусията за концесиите, в която участва и енергийната министърка Теменужка Петкова. Тя обаче отказа коментар по темата, съобщава Канал 3.
Повод за думите на Дончев пред медиите бе твърдението отпреди ден, че на „Хан Аспарух” няма да добием залежи на газ.

На това находище страната ни разчита като един от вариантите за диверсификация и за собствен добив на енергийни ресурси. Според Дончев обаче всички предварителни данни имали характер на спекулации.

Самият той имал предварителна информация за резултата от сондажите досега, но отказа да я оповести. Компаниите са там, работят, пробиват, показа се оптимист вицепремиерът.

На форума, посветен на концесиите у нас, вицепремиерът отчете, че към момента имаме само няколко прилични концесии за подземни богатства и за услуги, но нито една концесия за строителство.

Причината за това били недостатъци в законодателството, защото старият закон за концесиите бил прекалено чиновнически. 127 млн. са приходите от концесионни такси до момента, 74 млн. били за миналата година, отчете Теменужка Петкова. Общо 511 концесии за подземни богатства са налице с днешна дата.

Министърката на туризма Николина Ангелкова пък вметна, че новите промени при правилата за концесиониране на плажовете, приети в наредба, ще се усетят следващата година, след летния сезон.

Според нея ще има твърди цени за чадъри и шезлонги – 2 лв. за населени места до 10 хил. жители, а 3 лв. – за повече. Цената на сянката в комплект с шезлонга ще бъде 4 лв. в националните курорти.

Именно неоправдано завишена цена ще е повод за разваляне на концесионния договор с концесионер на плажа.

Приходите от концесии на територията на екоминистерството пък са 31 млн. лв. за цели 15 години, докато за тази са 4,7 млн.

От тях 1 милион отиват към общините, но цели 20 на сто от природния ресурс, който имаме с многобройни минерални извори в страната, не се оползотворява, отбеляза екоминистърката.