Спокойствието на хората е неотменна част от националната сигурност. Това заяви кандидатът за вицепрезидент на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ проф. Любомир Халачев, който днес посети региона на Видин, цитиран от "Фокус".
„Хората в област Видин споделят това, което е характерно и за много други райони на страната. Те разказват за това как в регионите им няма работа, как не се използват възможностите, които има като европейско подпомагане и програми за инвестиции. Не се развива индустрията, хората нямат работа. Това, за съжаление, е  непрекъснатият, постоянен  рефрен. Другият проблем, от който се вълнуват хората, това е силното безпокойство и несигурност, в които живеят. Трябва да разберем, че особено по селата, те си стоят в къщите през цялото време и се страхуват  някой да не дойде да ги ограби, или не дай Боже, нещо по - тежко. И те се надяват, че когато стане президент Ивайло Калфин, ще им помогне. Трябва да е ясно, че  това, което прави държавата във външната политика и по отношение на националната сигурност, не е достатъчно. Защото ние казваме, че спокойствието на гражданите на България е също част от тази национална сигурност“.

Според професор Халачев основни приоритети, освен сигурността и външната политика, трябва да бъдат възраждане на културата,  образованието и икономиката. По думите му именно Ивайло Калфин е единственият от кандидатите за държавен глава, който притежава всички нужни качества за да се справи с тези задачи.

„Ивайло Калфин безспорно е най-добрият ни дипломат, с най-голям дипломатически опит измежду всички кандидати. Той познава прекрасно работата на институциите в ЕС и се ползва в тях с безспорен авторитет. Не случайно в лично качество е поканен да работи в комисията „Монти“, която работи по бюджета на съюза. Кажете ми има ли друг сред кандидатите за президент, който наистина да познава толкова добре работата на ЕС и лично да познава хората от които зависи управлението на обединена Европа? Нека да помислим и трезво в друга област. Единствен господин Калфин от всички кандидати е бил икономически съветник в президентството по време на мандата на Георги Първанов.

Т.е., той познава много добре и отвътре работата, и функциите на президентската институция. Не е нужно да се учи, да му се обяснява какво трябва да прави или какви ще са неговите функции. Той знае до къде се простират правомощията и какви са възможностите на тази институция. Да не говорим, че той е прекрасен икономист, че познава целия политически елит на България и е доказал, че може да работи и може да е убедителен с думи“.