Учениците в България продължават да се хранят много нездравословно. Това каза доцент Донка Байкова, специалист по диететика и хранене във връзка със Световния ден за борба със затлъстяването, цитирана от Фокус. По думите й относителният дял на учениците със свръхтегло и затлъстяване се увеличава през последните години.
„Бяха предприети най-различни мерки”, припомни тя. „През 2009 година създадохме Наредба за здравословно хранене на учениците в България. Следващата година беше обнародвана и Наредба за регламента по отношение качеството на храните, които се предлагат на българските ученици”, каза проф. Байкова.

Тя уточни, че нормативната база за подобряване на ситуацията е налице, но по много причини към днешна дата това не е факт. Байкова подчерта, че процесът на хранителните навици е споделена отговорност между всички, участващи в отглеждането и възпитаването на децата и юношите- ученици. По думите й има голяма разлика между децата в предучилищна възраст и учениците – деца и юноши, които вече прекрачват праговете на училищата.

„Имайки предвид, че за повечето деца в предучилищна възраст се грижат много хора – родители, баби, дядовци, детегледачки или служители в детски градини, там нещата са под контрола на възрастните. Изведнъж, прекрачвайки прага на училището, като че ли улицата поема изхранването на българските деца ученици”, коментира проф. Байкова.