Доходите в България от труд трябва да се увеличават, не приемам нито един аргумент, че това ще доведе до големи затруднения за бизнеса. Това заяви кандидатът за държавен глава на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин по време на срещата си с ръководството на КТ „Подкрепа“, предаде „Фокус“. 
„В рамките на тази кампания не е без значение какви ангажименти и виждания има държавният глава. Затова си мисля, че е хубаво с големите обществени организации, включително и синдикатите, да се направи дебат. Надявам се и другите кандидати да заявят позиции и мнения по определени“, отбеляза Калфин. „В последните дни обикалям из страна и се опитвам да обясня необяснимото - да твърдя, че на държавния глава работата му е да поставя въпросите, да търси решения и то да ги търси с гражданското общество“, посочи той.

Според Калфин има важни въпроси, които е хубаво да бъдат поставяни по-ясно на общественото внимание. По думите му е нужен много по-активен диалог и много по-активен политика от страна на институциите със синдикатите и работодателите, свързани с икономиката, условията на труд и по-широки въпроси. „Затова президентът има своята роля – да формулира, да постави ясно въпросите и да търси успоредно с институциите, а не в конфликт с тях, по-дългосрочните решения“, заяви Калфин. Той отбеляза, че всяко правителство има една основна слабост – идва с голям ентусиазъм, с едни значителни намерения и с изтичането на година, две започва да мисли за следващите избори, при което се намалява ентусиазмът му.

„При синдикатите е хубаво, че я няма тази периодичност и те добре ще разберат намерението да се търси по-дългосрочен диалог“, посочи Калфин. „Този диалог е важен за мен не само преди избори, смятам, че е важно да го има редовно“, допълни той.

По отношение на механизма за договаряне на минималните работни заплати и минималните осигурителни доходи, Калфин заяви, че изключително много съжалява за това, което тази година правят работодателите – да бойкотират преговорите в голяма част от секторите. „Трябва да се изработи прозрачен механизъм, който да не бъде обаче автоматична формула за минималните осигурителни доходи“, подчерта той. По думите му има добри практики в Европа за определянето на минималния осигурителен доход.

„Нещо, което съм заявявал трайно и съм се опитвал да правя с ваша помощ, че доходите в България от труд трябва да се увеличават. Не приемам нито един аргумент, че бързото увеличаване или даването на такъв темп в перспектива ще доведе до някакви големи затруднения за бизнеса“, посочи Калифн. По думите му това би дало стимул да се направи малко по-различен тип икономика, а не такава на евтиния труд и износа на суровини. Според него обаче увеличаването на доходите трябва да става и в държавната администрация, а не тя да бъде ощетявана.