Румен Радев е един дезертирал военен, до вчера козируваше на Бойко Борисов, днес влезе в обувките на Нинова, Калфин си е объркал партията, Татяна Дончева е твърде пъстра и фриволна за президент, Каракачанов не е довършил нищо докрай. Такъв анализ на опонентите на Цецка Цачева направи депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова, съобщи "Вяра".

С Цецка Цачева ГЕРБ ще бъде първата политическа сила на президентските избори. „Това е умният ход, който прави ГЕРБ още със старта на кампанията, каза депутатът Ирена Соколова от Перник по повод началото на предизборната кампания, която ГЕРБ даде в зала „Арена Армеец“.

191-03-01 864_n191-03-01 094_n 

По думите на председателя на Жени-ГЕРБ възможността 15-те хил. души, присъствали на събитието, да се докоснат до кандидатите за президент и вицепрезидент, ги мотивира допълнително, карайки ги да участват пълноценно в процеса. Соколова коментира искането на премиера Цачева да бъде първа на първи тур.

 „Естествено, че ще сме първата политическа сила. Механично сме повече. Ние градим и нарастваме прогресивно – затова е естествено. През всичките тези месеци, в които се обикаля от място на място, се вижда как нараства спиралата на подкрепа“, каза Соколова. По отношение на изказването на Георги Марков по време на събитието в „Арена Армеец“ и неговата аналогия за политическата ситуация у нас с приказката „Снежанка и седемте джуджета“ Ирена Соколова посочи, че бившият конституционен съдия има уникалната способност да казва думи, които залепват като марки в мозъка на всеки и се помнят винаги.

Според Соколова най-подходящата приказка за ГЕРБ е „Тримата братя и златната ябълка“. На въпрос за това кое ще мотивира българина да гласува, Соколова отговори, че всеки ще намери личната мотивация да гласува, през личното си убеждение за това. Соколова коментира и думите на ген. Радев, който определи Цецка Цачева като „Бойко Борисов с очила и пола“. Ето какъв анализ направи тя на кандидатите за президентския пост:

Румен Радев

191-03-01 Румен Радев.jpeg

„Това, че Румен Радев внася това разделение мъж-жена, е проява на много лош вкус. Той се опита да уязви Цецка Цачева, но всъщност отправи едно много силно послание към българите – че Цачева е силната ръка, която може да управлява и тя го е доказала“, каза още Соколова. 

„Никога българинът няма да уважава един дезертирал военен“, допълни Соколова коментара си за ген. Радев. По думите й това, че той си отива от армията в такъв тежък момент, тръгвайки по политическия път, е дезертьорство, бягане от отговорност и предателство към Родината. „Този, който козируваше на Бойко Борисов, сега се опитва да му е опозиция. Той вече не вдига телефона и на Георги Първанов, който го издигна, номинира и посочи пръв. Сега започна да се кланя на Корнелия Нинова. Той се обу сам в нейните обувки“, продължи Соколова анализа си за ген. Радев.

Татяна Дончева

191-03-01 Татяна Дончева

„Движение 21“ е една партийка, която е фракция от голямата лява, която се изявява предимно в сутрешни блокове с един много хаплив език“, смята Соколова. Тя определи визията на Татяна Дончева като „твърде пъстра и твърде фриволна“. Според Соколова един президент трябва да бъде в строг костюм, изчистено и без много аксесоари. Народният представител от ГЕРБ посочи и положителните качества, които според нея притежава Татяна Дончева. „Тя има точен изказ, добър, мащабен поглед“, посочи Соколова и добави, че българинът не обича крайностите, затова ще избере златното сечение.

Ивайло Калфин

MEP in the hemicycle in Strasbourg, week 23 - A new Multiannual Financial Framework

„Калфин показа лицето си на един умерен, провеждащ добра политика политик. Но както казваше съвсем наскоро един наш симпатизант – избрал е грешната партия. Той не прояви характер, а АБВ направиха генерална грешка, като напуснаха коалиционното управление. Ивайло Калфин сутринта хвалеше премиера, а следобед вече се отричаше от него, което не се забравя. Тази двойственост няма да бъде простена“, каза Соколова. По-думите й на Калфин му е малко щедростта, за да признае доброто и той трябва да убеди своята партия да мисли по-щедро, в емоционалния смисъл на думата.

Красимир Каракачанов

191-03-01 Красимир Каракачанов

„При него негативният ефект идва от това, че винаги в 20-те години на прехода той се появява отнякъде, обаче никога не стига до края. Някак си като започнато, но недовършено“, каза Соколова. Според нея Каракачанов е добър историк, който много добре разказва исторически факти, които да обслужат съответна теза, която защитава. Българинът обаче не обича крайностите, в това число и крайния патриотизъм, по думите на Соколова.

Росен Плевнелиев

191-03-01 Росен Плевнелиев

„Колкото и да се опитва да се внуши недоброто президентство на Плевнелиев, нека да кажем, че този български президент в своя мандат съумя да удържи страната да не влезе в конфликт, съумя да излъчи две служебни правителства, които да работят добре, съумя да овладее протестите, които разлюляваха страната“, каза Соколова по отношение на президента Росен Плевнелиев.