Информацията, дали има нефт и газ в блока "Хан Аспарух" в Черно море, предстои да бъде обработена и подадена в Министерството на енергетиката. Така каза заместник-енергийният министър Жечо Станков пред БНР.
"Това, което можем да споменем и е важно да го направим е, че сондажът е успешно проведен като дълбочина и без каквато и да е вреда за околната среда, което беше много важно за нас. Сондажът, като индикативна дълбочина, която е подадена по книжата и предварителните заявки, е изпълнен с необходимата дълбочина, а това какви флуиди са намерени, ще получим по-късно, след като бъде обработена информацията и бъде предадена в Министерството на енергетиката, каквото е задължението на разрешението", обясни той.

Междувременно се появи информация, че няма доказателства за наличието на нефт и газ в Черно море. Преподавателят в Минно-геоложкия университет доц. Щерьо Льомов най-вероятно резултатите от направените досега изследвания показват, че няма достатъчни количества газ, за да бъдат те обявени. "Към този момент не може да се твърди убедено, че има газ, който ще служи за бъдещото развитие на газовата инфраструктура у нас. Липсата на новина, че има откритие, показва ниската перспективност на прокарания сондаж", коментира той.