Разделението в българското общество трябва да спре. То е вредно. Крайно време е да се обединим като нация. Това заяви кандидатът за президент Красимир Каракачанов.
"България не е готова за мигрантска криза, защото дълго време се люшкаше и изпълняваше брюкселските разпореждания. Канцлерът на Германия Ангела Меркел ги покани, а сега говори, че трябва да сме солидарни и да ги приемаме на наша територия. Не е въпрос на солидарност, а на отстояване на националния интерес. Българската граница не е поле, през което може да мине всеки”, заяви Каракачанов пред bTV.

Според него освен Гранична полиция, по браздата трябва да бъдат разположени повече военни части.  „Когато патрулите са смесени, възможността за корупция е по-малка”, посочи той.

„Тъй като нелегалното преминаване е престъпление според българското законодателство, да се използва сила за отблъскване  -  и полицията, и военните са въоръжени”, добави Каракачанов.

Кандидат-президентът коментира и положението на българската армия. По думите му състоянието на въоръжените ни сили е критично:  заплатите били ниски, оръжието – старо, а липсата на кадри – голяма. „Привърженик съм на идеята за връщане на наборната служба и армията да бъде смесена”, посочи Каракачанов.

Що се отнася до външната ни политика, той бе категоричен, че в тази сфера никой не може да ни поставя условия. „Трябва да се стремим да налагаме политика, за да ни уважават, трябва да сме генератор на идеи. Нашите приятели от НАТО ни накараха да си нарежем стратегическите ракети, които сега ни трябват. Приятелите ни от ЕС ни накараха да спрем реакторите в „Козлодуй”.  Във външната политика никой не може да ни поставя условия. Равнопоставена политика, трябва да се стремим да развиваме добри отношения с Русия, Китай”, подчерта той. 

„Не одобрявам санкциите на Русия, защото те нанесоха щети на почтения бизнес. Европа не трябва да става заложник на големия сблъсък САЩ-Русия”, каза още той.  

Според Каракачанов правомощията на президента трябва да бъдат увеличени, защото държавният глава е избран от народа и има право на законодателни инициативи. 

Каракачанов  е убеден, че ще стигне до балотаж, защото виждал подкрепата на хората. Като основен свой опонент той определи Цецка Цачева и ген. Румен Радев.