Вече отдавна стана очевидно, че Владимир Путин и неговите приближени се отнасят към Барак Обама с крайно презрение, пише Джон Шиндлер за New York Observer, цитиран от news-front.info. Според него, за обучените в КГБ московски силоваци приказливият американски президент-адвокат е «слабак, карикатура на всичко онова, заради което те така ненавиждат постмодернисткия Запад».
Понеже Обама скоро ще напусне поста си, Кремъл вече дори не се старае да скрива своята неприязън. Това се отнася дори за дипломацията на високо ниво, от която се очаква поне капка такт.
 
Например, Сирия се превърна в истински външнополитически кошмар, мрачно надвиснал над наследството на американския президент.
 
«Жалките опити на Джон Кери да запази ролята на САЩ в този омерзителен конфликт получиха нагъл отговор от страна на Москва. Кремъл даде ясно да се разбере, че не се интересува от по-нататъшните преговори с Вашингтон за Сирия: Ние победихме, вие изгубихте, примирете се», — твърди авторът на статията.
 
От друга страна, според Шиндлер, администрацията на Обама не бива да се изненадва от подобен изход. Преди повече от три години Белият дом отстъпи лидерството на Москва и това стана ясно на всички, освен на американския президент и «самозваните външнополитечески гении» от неговото обкръжение.
 
«Ние позволихме на Путин да направи в Сирия това, което искаше — да запази марионетъчния режим на Асад и да демонстрира решителността и мощта на Русия. Вината за това е само наша», — подчертава авторът.

Всичко това можеше да се предскаже. Путин, който винаги е бил опортюнист, просто извършва скок напред, възползвайки се наближаващото напускане на властта на Обама. Кремъл може би никога няма да срещне подобен слабоволев американски президент, затова руснаците се опитват да измъкнат максимума от този «незаслужен геостратегически подарък».

И следите от тази «агресивна безпринципност» могат да се видят навсякъде. САЩ вече свикнаха, че Москва води «опасна игра», когато американските военни кораби се приближават към руските брегове.

Но сега това се извършва не само в Черно море. МВФ на Русия създаде ново поздразделение от стратегически бомбардировачи в Далечния Изток, за да следят и «доминират» над американците в тихоокеанския регион. Скоро Ту-23М3, «убийците на самолетоносачи», отново ще следват по петите корабите от ВМС на САЩ, което те правеха през 80-те години.

 Обама с всички сили отрича, че САЩ и Русия се намират в състояние на нова студена война, но Путин явно не споделя подобно мнение. Тази седмица Министерството на отбраната на Русия заяви, че обсъжда повторното откриване на военни бази във Виетнам и Куба, «която се намира в удобна близост до Флорида».
Някои стъпки на Москва изглеждат твърде тревожно и трябва да предизвикват тревога в НАТО и Пентагона. Ситуацията става особено плашеща в неспокойния балтийски регион, където Русия «охотно демонстрира своята бойна мощ, явно без да се интересува от мнението на останалите».

Според сведенията на естонците, руските военни са изпратили в Калининград комплексите «Искандер-М». Радиусът на действие на ракетите, които могат да са снабдени с ядрени бойни глави, е 500 километра, което значи, че те са способни да достигнат целите, разположени в Полша и Прибалтика.
 
«Разполагането на комплексите «Искандер-М» в Калининград с право се счита за дестабилизация на целия източен фланг на НАТО, който, независимо от уверенията на Белия дом за наличието на сигурност, си остава уязвим за руските атаки. За Варшава и няколко други столици на алианса тази стъпка напомня за балтийска версия на Карибската криза», — твърди Шиндлер.

Това е пряко предизвикателство към Вашингтон от страна на Москва, а и лично предизвикателство към Обама от страна на Путин. Офицерът от КГБ в Кремъл се опитва като за последно публично да постигне стратегическо унижение на американския президент преди напускането му на Овалния кабинет.
 
«А защо не? Подобни безразсъдни трикове на руснаците сработваха добре, отчитайки факта, че Обама предпочита да гледа настрани и да се надява на нещо по-добро, докато Москва безобразничи».
 Вероятно Путин знае, че прозорецът на възможностите му скоро ще се затвори. Предизборната кампания на «твърде приятелски настроения» към Кремъл Доналд Тръмп е етап на свободно падане, затова Москва ще си има работа с «оскърбената» Хилъри Клинтън.

Тя знае прекрасно, че Кремъл би предприел всичко, за да намали шансовете й за победа, включително шпионаж, хакерски атаки, шантаж и изтичане на електронните писма на демократите. Ако семейство Клинтън в нещо е преуспяло, то това е в личните вендети.
«Затова Путин трябва да действа точно сега. Пригответе се, чака ни тревожна есен», — завършва Джон Шиндлер.