Путин и Ердоган дадоха знак, че имат нужда да се договорят. Подписването на "Турски поток" показва, че и двете страни имат нужда от съюзник. Това директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в ефира на БНТ. Позициите им по кризата в Сирия обаче разкриват, че двете страни са си необходими, но си нямат доверие, добави тя.
Сближаване на Русия и Турция в ситуация, в която Европейският съюз търси себе си, не е добро за Съюза, но е по-добро от изострените отношения между Москва и Анкара след свалянето на руския самолет, заяви Чернева. По думите й Турция не желае да стане прекалено зависима от Русия по отношение на природния газ, нито по отношение на ядрената енергетика.

Според директора на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков Русия и Турция се превръщат в ключови партньори. Дали ще се превърнат в партньори, които зависят един от друг, ще покаже отношението им към кризата в Сирия, добави той. Русия и Турция търсят съюз не само в това, за което са "за", но и в това, за което са "против". Наблюдава се плъзгане встрани на Турция от Европа.

Това се дискутира много активно в европейските столици заради икономическата криза и изолацията на страните от евроатлантическия свят. Наблюдаваме появата на едни нови геополитически разломи и това, което се случва между Русия и Турция, е част от този процес, заяви Кючуков.