В блока се кърти непрекъснато. През последните години от жилищата бяха изнесени тонове бетон. Именно това е причината за напуканата носеща конструкция на сградата. Това заявиха жители на високия блок в столичния квартал „Сердика”, които бяха евакуирани снощи заради съмнения за устойчивостта на сградата.
Не може от 50 квадрата да се правят 80. Комините бяха запушени, сега при вятър, когато влезеш в тоалетната, мирише.
 
Днес ще бъде направен обстоен оглед на жилищната кооперация. Според специалистите в момента няма опасност за живота и здравето на обитателите. Конструктивна експертиза обаче ще даде най-точното становище. През всички години, откакто блокът е построен, никакви подобрения в него не са правени, заяви експерт.
 
Не мога да съм спокоен, не съм спал цяла нощ, имам два инфаркта и възрастна майка, заяви един собствениците от жилище в блока.
 

Една от обитателките на опасната сграда отвори вратите на апартамента си за екип на bTV. Тя разказа, че в събота през нощта се е чул страшен трясък. От него се спукал и прозорецът, пострадали са и плочките по пода.


 


„Не зная дали е заради пукната носеща стена. Не зная дали може да е от ремонт. Подадохме сигнала в неделя на дежурен телефон, но ни казаха, че трябва да се обадим в работно време”, разказа Мира.



Тя добави, че в понеделник отново е подаден сигнал и екип на Гражданска защита се е отзовал веднага.
 
 От своя страна архитект Влади Калинов, директор на "Контрол по строителството" в Столичната община, заяви, че вчера е направен необходимия оглед на сградата и той е показал, че няма никаква промяна на блока спрямо предишни години. „Сградата не е опасна за живота на обитателите”, категоричен бе той.