С малко закъснение стана известно за гибелта в ЛНР на командира от опълчението, гражданинът от РФ Армен Багирян (Баги), съобщиха арменски медии.
Съобщение във Фейсбук направи доброволката от Донбас Галина Созанчик, познавала добре убития. Според нея това бил един от най-умните, храбри, интелигентни и образовани командири в Донбас, истински мъж и безкрайно обаятелен човек. Той е руски доброволец, московчанин, арменец по кръв.

Колата на Армен Багирян е обстреляна от упор между селата Родаково и Жьолтое. Галина Созанчик не пише кой е извършител на престъплението, но изрично уточнява, че не е станало в бой, не на фронта, не от мина, а на своя земя в Славяносербск. Тя моли читателите сами да се досетят за какво става дума – очевидно престъпниците са от редовете на опълчението.

Загиналият доброволец оставил родители в Армения и съпруга с двама синове в Красноярск. Там той ще бъде погребан по решение на семейството си. Тялото му вече е изпратено.

Багирян вече веднъж преживял изключително тежко раняване, от което е лекуван в Петербург. От колата му останали само стружки. Той обаче пак се върнал на фронта и взел участие в най-страшните боеве.

В неговото подразделение царял железен ред, независимо че никога не повишавал глас. Подчинените го боготворили, началството малко се бояло, а фашистите в Украйна го ненавиждали. През войната той станал първата жертва в подразделението.

Според свидетелство на Созанчик, „Баги” предчувствал гибелта си. Предните два дни той позвънил на почти всички свои познати, сякаш се прощавал с тях. Това насочва към допускането, че не се оказал удобен на свои командири и те му организирали покушението.

Армен Багирян не е първият убит  изявен командир на опълченците при съмнителни обстоятелства. Например на 23 май 2015 г. в Донбас беше убит командирът на батальона „Призрак” Алексей Мозговой.

Екип на БЛИЦ