Американската корпорация General Dynamics на конференция на Асоциацията на американската армия представи нов лек танк Griffin, създаден на платформата на британския танк Ajax, съобщиха американски медии.
Като плюс на новия танк се счита неговото не голямо тегло – 32 тона, което позволява да бъде транспортиран по въздуха. (Масата на руския Т-14 Армата е 48 тона.)

Griffin е снабден с ново оръдие XM360 калибър 120 мм. Конструкторите му гарантират, че оръдието по мощност не отстъпва на оръдието на M1 Abrams, обаче е много по-леко и дава по-малък откат. Неговата разработка струва на САЩ 160 млн долара.

Руски експерти считат, че сега американците преразглеждат концепцията за основен боен танк. „Танкът Abrams е създаван някога според концепцията за борба с атакуващи мощни съветски бронетанкови сили. Затова главни били челната броня от усилена защита в относително не голям сектор (плюс-минус 20 градуса) и голямо тегло (Abrams надвишава 62 тона).

Този тежък танк М1 обаче не притежава възможности за оперативен маньовър. За Abrams например трябва да се осигурят специални мерки за преминаване през водни препятствия, защото 70% от мостовете в Западна Европа издържат тегло до 50 тона. (При напредването към Багдад през 2003 г. един танк преминава по мост, който се срутва в река Ефрат и екипажът от 4 души се удавил.) Руските Т-90 и Т-72 могат да преминат, но не и Abrams – точно това е причината за решението на САЩ да създадат по-лекия танк Griffin.

Като се отчитат изискванията, които американците предявяват към комфорта на екипажа в танка, в тези габарити е много проблематично да бъде създадена мощна защита на Griffin.

Оръдието му не отстъпва по мощност на оръдието М256А1 на Abrams (всъщност е конструкция на германската Rheinmetall), но то трябва да се съизмерва например с оръдието на руския танк Т-14 „Армата”, а там то е доста по-слабо.

Новият танк Griffin по своите възможности по-скоро заема положение между основен боен и разузнавателен танк, твърдят експерти и добавят, машината се очаква да бъде скоростна.

Вероятно двигателят ще е дизелов, защото газотурбинния на Abrams не се изяви по най-добрия начин.

Естествено е на Griffin да бъде поставена най-съвършената бойна информационно-управляваща система. Вероятно ще бъде предвидена (по израелски образец) възможност за изстрелване през 120-мм оръдие на противотанкови ракети.

Превод и редакция: БЛИЦ