След известно колебание генералният секретар на ООН Бан Ки-мун реши да участва в президентските избори в родната си Южна Корея, които ще се проведат през декември 2017 г. Правомощията на настоящия генерален секретар на ООН изтичат на 31 декември тази година, затова и ще може да участва на изборите, пише Российская Газета, цитирана от "Фокус".
„Мисля, че Бан Ки-мун вече е взел решението“, заяви бившият министър-председател на Южна Корея Кин Чжон Пхиль. Самият генерален секретар отклонява въпросите по повод плановете да навлече в политиката на родината си, като нито опровергава , нито отрича слуховете.

Ако той реши да влезе в надпреварата за президентската позиция, това може да окаже съществено влияние в политическия живот на страната. Както опозицията, така и управляващата партия дават да се разбере, че биха желали да видят Бан Ки-мун като свой кандидат. Политолозите са уверени, че той по природа е проамерикански настроен консерватор, затова и ако ще се кандидатира, то най-вероятно ще застане на страната на управляващата партия „Сенури“.

Не всичко обаче е толкова лесно и еднозначно. На първо място на генералните секретари на ООН не им е препоръчано да участват в политиката веднага след изтичането на мандатите им, затова и Бан Ки-мун може да бъде обвинен в нарушение на това неписано правило.

На второ място мнозина смятат, че популярността на генералния секретар е раздута и той ще загуби своето преимущество, когато започне реалната предизборна надпревара.