Цените на ВиК услугите в страната може да поскъпнат драстично след Нова година. Причината – голяма част от водните оператори са заложили в своите бизнес планове увеличение на тарифите от 3 до 32%. Много от тях вече са внесли документите в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а държавният регулатор трябва да излезе със свое решение до края на годината.
Концесионерът „Софийска вода“ настоява услугата доставяне, отвеждане на отпадъчни води и пречистване за битови абонати да поскъпне с близо  32% от 1 януари 2017 г. –  от сегашните 1,82 лв. за кубик столичани да плащат 2,41 лева с ДДС. Това се вижда от петгодишния бизнес план на компанията. Мотивите на ВиК оператора са, че качеството на водата трябва да се подобрява, загубите да се намаляват, а разходите за поддръжка, ремонти и амортизации се увеличават.

„ВиК мрежата на София – водопровод и канализация,  е дълга над 6000 километра и се нуждае от сериозна поддръжка и обновяване, а на много места, особено в крайните квартали, е необходимо и изграждането на нови съоръжения“, обявиха пред „Труд“ от оператора.

Позицията на КЕВР – „регулаторът оценява изключително стриктно ценовите предложения на ВиК дружествата в разработените от тях бизнес планове“ и до края на годината на свои заседания ще се вземе окончателно решение.

Оператор на ВиК услугите в Пловдив е „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД- Пловдив. В момента цената за кубик вода в града под тепетата е 1,81 лева, а дружеството настоява тя да стигне до 2,35 лв. за кубик с ДДС догодина.

ВиК мрежата във Варна се поддържа от „ВиК-Варна“ ООД. В момента цената на кубик вода в морската столица е 2,54 лв. с ДДС, а бизнес планът на дружеството предвижда поскъпване на комплексната услуга до 2,93 лв. за кубик.

Подобно на други години регулаторът КЕВР най-вероятно няма да уважи в пълен процент предлаганите увеличения по области и отново ще има недоволство от страна дружествата, прогнозират експерти. Освен напрежението около цените на услугата в момента в сектора е „горещо“ и заради протичащата водна реформа, която цели окрупняване на ВиК дружества в рамките на една област, така че там да остане да работи само едно водно дружество.

Според данни на КЕВР към момента общо 51 дружества имат обособени територии по смисъла на Закона за водите – от тях 29 дружества с преобладаващо държавно участие,  21 общински дружества и „Софийска вода“ АД, оперираща съгласно договор за концесия. В 12 области на България споровете между държава, общини и ВиК дружества нарастват и там продължават да оперират по един регионален оператор и едно или повече общински дружества.