Скандалът около видеозаписа, на който Доналд Тръмп говори ужасни неща за жените, не успя да осигури убедителна победа на Хилари Клинтън по време на втория дебат в надпреварата за Белия дом. В този дуел имаше още по-малко съдържание, отколкото по време на първия сблъсък между двамата кандидати за поста президента на САЩ. Това пише в свой анализ кореспондентът на "Дойче веле" в САЩ Инес Пол, цитиран от БГНЕС.
Това беше психологическа война. Как Доналд Тръмп ще реагира на видеото, което го представя като мачо, презиращ жените? И какво ще направи Хилари Клинтън, ако нейният съперник я обвини за сексуалните похождения на съпруга й? Битката започна още преди официалния старт на транслацията. Час преди прекия ефир Тръмп неочаквано свика импровизирана пресконференция. На нея четири дами го подкрепиха, като три от тях обвиниха Бил Клинтън в сексуални посегателства.

Отвличаща маневра

Без съмнение такава неочаквана атака трябваше да изненада Хилари Клинтън. Тръмп направи опит за кратко да я извади от равновесие и по този начин да си върне обратно позициите, които бе загубил. Затова, когато на арената се появиха съпрузите на дуелистите, се появи странно, почти тайнствено усещане. Тяхната взаимна омраза се почувства в момента на задължителното ръкостискане дори и от зрителите.

Тази вечер се превърна в тържество на презрението и ненавистта. Докато мимиките и жестовете не оставаха съмнение в тяхната взаимна антипатия, двамата кандидати бяха сдържани, нямаше словесни обиди, както очакваха милионите телевизионни зрители. От Хилари Клинтън това можеше да се очаква. И не само, защото по време на своята дългогодишна кариера на нея й се е налагало да се справя с множество ситуации, изискващи воля, но и защото по време на дебатите тя възнамерява да представи на избирателите смислена програма. Клинтън не спира да обяснява на своите привърженици, а също така и на тези, които още не са решили за кого да гласуват, защо притежава квалификацията, необходима за един президент, и с каква политическа програма ще влезе в Белия дом.

Непоследователността на Тръмп

Можем да смятаме за несправедлив факта, че Клинтън не трябваше да прави каквото и да било , за да победи в този втори дуел. Нейната победа зависеше само от позорното поведение на Тръмп. Но точно това не се случи. Естествено, той отново не успя да даде смислен отговор на нито един въпрос, както и да представи реален план. Неговите верни симпатизанти няма да го обвиняват за това: те споделят неговата открита ненавист към Хилари Клинтън. На тях им харесват неговите нападки, като тази, че ще прати Клинтън в затвора. По време на всеки етап от предизборната надпревара на Тръмп е пълно с тениски, на които се вижда призива: „Хилари – в затвора“. В същото време Тръмп загуби битката за симпатиите на колебаещите се и независими избиратели, чиито гласовете ще решат изхода от тези избори.

Много е вероятно, че Клинтън е успяла да ги убеди със своите ясни послания и топлотата, която по-рано не й беше присъща. Впрочем, това не беше еднозначна победа, на която се надяваха мнозина. Пиесата ще продължи. И единствената добра новина от тази вечер бе, че датата 8 ноември, когато в САЩ ще се гласува, приближи с още един ден.