Преди да дойдат в България бежанците са били проверени и е установено, че не представляват заплаха за нас. Идването им в България означава да намерят подслон и убежище. Това заяви Румяна Бъчварова в ефира на БНТ по повод влизането на нелегални мигранти у нас и има ли заплаха за страната ни. 
"Те трябва да влязат в една последователност от действия, за да свикнат. Ние в рамките на съвета за миграция сме обсъдили кой ще е най-добрият начин тези хора да намерят своето развитие у нас. Това дава възможност те да бъдат на различни места спрямо интересите си. България до този момент нямаше такъв механизъм, ние го създадохме", добави още тя. 

"Интересът на общините да приемат бежанци не е свързан с натиск от страна на правителството. Където има инвестиция, има и нужда от нови работни места. Имаме ангажимент да дадем на тези хора да научат български език и да започнат да участват в икономиката", смята Бъчварова. 

"Ако дойдат повече бежанци, отколкото нашите центрове са готови да поемат, трябва да имаме резервен вариант, в който да настаним прииждащите. Длъжни сме да имаме готовност да създадем такава отговорност, която да не пречи на българските граждани. Те ще бъдат настанявани във фургони временно", увери тя. 

"След първия мандат няма от какво да се страхуваме. Ние сме готови да се явим на този вот, защото той ще ни даде възможността отново да покажем какво правим. Имаме напредък и той е забележим", каза Румяна Бъчварова във връзка с искания от опозицията вот на недоверие. 

"Смяната Ирина Бокова - Кристалина Георгиева не е грешка и не беше гаф", категорична е тя.