Агенцията за държавна финансова инспекция е установила 46 случая на непроведени или неоснователно проведени процедури за обществени поръчки за близо 10 млн. лв. Това показват инспекции на АДФИ за третото тримесечие на тази година.
Общо са проверени 341 процедури за обществени поръчки за 240 млн. лв. В рамките на общо 149 проверки  финансовите инспектори са констатирали вреди за 2,2 млн. лв., от които 35 хил. лв. са възстановени.
Установени са вреди за 2,2 млн. лв., съобщи "Труд".

Неоснователно проведени процедури за обществени поръчки за над 4 млн. лева е провела АЕЦ „Козлодуй“. Става въпрос за извършените разходи през 2014 и 2015 г. за производство и предоставяне на безплатна храна на работниците и служителите на централата. В община Кубрат са констатирани нарушения в търгове за  над 2 млн. лева, показват още резултатите от инспекциите.

Неправилно проведени обществени поръчки за над 900 хил. лева са установени в Държавната психиатрична болница в Севлиево.

Нарушения са констатирани в Центъра за спешна медицинска помощ в София, както и в тези във Велико Търново и в Търговище. В окръжния съд в Бургас са проведени неоснователни търгове за над 96 хил. лв., а в окръжния съд в Пловдив – за над 21 хил. лв.

Неизрядни обществени поръчки са били проведени и в областните дирекции „Земеделие“ в Пазарджик, Пловдив и в Сливен, както и в Държавно предприятие „Фонд Затворно дело“. По-голямата част от проверките са възложени по сигнали, постъпили в АДФИ, а останалите 70 са планови финансови инспекции.