„България на практика е единствената страна в Европейския съюз, която въдворява зад решетки деца до 14-годишна възраст. Единствената страна в Европа, която държи зад решетки деца до 18-годишна възраст за простъпки, за които възрастните, изобщо не са санкционирани, за простъпки, които всъщност са израз на социално страдание, бягство от къщи, бягство от институции, скитничество, просия, проституция“. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на организираната от нея обществена дискусия „Деца в конфликт със закона – реформата през всички гледни точки“. 
Омбудсманът Мая Манолова: Да извадим малолетните и непълнолетните от интернатите още преди закона за детското правосъдие да влезе в сила
 
Във форума бе обсъден изготвеният от Министерството на правосъдието нов Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица. Проектът предвижда затварянето на интернатите до година и половина след неговото  приемане. 

В дискусията участваха министърът на правосъдието Екатерина Захариева,  заместничката й Вергиния Мичева, председателят на ДАЗД Офелия Кънева, представители на сдружението на общините, на съдебната власт, на академичната общност, на специализирани интернати, експерти от неправителствени организации. Липсваха такива от Министерството на труда и социалната политика, а от Министерството на образованието, към които се водят интернатите, присъства съветникът на министър Кунева – Калоян Дамянов.

„Едно от първите неща, които направих при встъпването си в длъжност преди година, бе проверка на шестте интерната на територията на страната. Излязох със специален доклад, в който подробно описах състоянието на тези заведения, изпратих и препоръки до ангажираните институции. Децата там са въдворени без лично пространство, без лични вещи, без джобни пари, подложени са на насилие, на лошо отношение. Десет месеца по-късно нищо не се е променило. Същото е и в село Подем, същото е и в село Керека, същото е и в село Драгоданово, където с моя екип бяхме в петък. Само миризмата от канализацията в сградата, в която са настанени децата, е станала по-силна. Оплакванията от храната са още повече. Стаите, шкафчетата, леглата са още по-разбити и в още по-окаяно състояние. Децата са все така гладни, мръсни и са извън учебните стаи, макар в тях да се провеждат занятия. Има, разбира се, и нови неща. Има нов случай на сексуално насилие, има нови момичета, които припечелват от секс услуги в района за по 5 лева. Има нови деца, които са току що настанени за „много тежки престъпления“, затова че са бягали от вкъщи, от институции, затова че са скитали, просили, има дете откраднало списание, друго -  сладолед. И поради тези причини те ще прекарат, неизвестно колко време, в този интернат“, посочи Мая Манолова. 

Тя отправи препоръка към министъра на образованието Меглена Кунева да изпрати свой представител или самата тя да отиде в някой от интернатите и да се запознае на място с учебния процес в тях.

 „Уважаеми г-н съветник, предлагам Ви да отидете, ето тук е новият директор на интерната в с. Драгоданово и да прекарате три дни там. Подлагам Ви да заведете министъра, защото в момента, в който лицата, които оглавяват отговорните институции отидат на място, мисля че процесът по реформа и закриване на тези институции ще тръгне много по-бързо. Аз самата не искам да си представям, че след 10 месеца отново ще отида в Драгоданово и там ситуацията ще бъде същата“, обърна се омбудсманът към съветника на министър Кунева Калоян Дамянов.

Манолова бе категорична, че подкрепя напълно изготвения от Министерство на правосъдието проект за Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки, но изрази притеснение от дългия преходен период, който се очертава до реално влизане на този закон в сила – една година след неговото приемане. В тази връзка омбудсманът предложи конкретни мерки за неговото ускоряване.

„На първо място предлагам с общи усилия - на всички присъстващи тук институции и неправителствени организации, да изработим национален план за закриване на интернатите, с краткосрочни и дългосрочни мерки, като всяка институция чрез този план и чрез конкретните ангажименти в него да припознае реформата като своя“, каза Мая Манолова.

Друга мярка, изложена от омбудсмана бе и изготвянето на конкретна оценка на всяко дете, направена от мултидисциплинарен екип, в която да се преценят неговите потребности, неговата семейна среда, така че в момента, в които законът влезе в сила направо да се действа, а не тепърва да се задвижва цялата държавна машина.

„Още днес ще напиша и конкретна препоръка до МОН -  домът в село Драгоданово да бъде незабавно закрит. Това би могло да бъде пилотният проект, от който да започнем и да покажем реално, че тази промяна може да се случи“, посочи още Мая Манолова.

Тя обяви, че ще настоява да бъдат предприети мерки за запазване на работните места на квалифицираните хора, които работят в интернатите и в комисиите за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, защото част от напрежението в момента в системата, по думите й, се дължи и на това.

„Там има много хора със сърца, много хора с експертиза, с опит, които могат да бъдат използвани в процеса на реформата на детското правосъдие и при затварянето на интернатите“, каза общественият защитник.

Мая Манолова предложи също и всяка от ангажираните институции да предприеме мерки за подобряване на ситуацията във всеки един от интернатите през преходния период, в който те ще продължат да съществуват.

„Имам предвид и материално-битовите условия, здравеопазването, имам предвид храненето, имам предвид предотвратяване на насилието. Нека всички органи си влязат във функциите, така че да не позволяват да се използват децата от тези интернати за други цели. Аз вече влязох във връзка с доброволчески организации и с бизнеса в Плевен, ангажирах се като омбудсман да подкрепя подобряване на храненето в дома в село Подем, защото децата там са недохранени, а би могло през този преходен период поне да се осигури нормална храна за подрастващите“, даде пример общественият защитник.    

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева обясни, че в закона е заложено вместо интернати да има центрове от семеен тип с до 10 деца в тях.

„Приемните семейства също са вариант. Само за най-тежките престъпления децата ще бъдат съдени. В Бойчиновци ще продължат да изтърпяват наказанията си осъдените, тази институция е към Министерството на правосъдието и няма да бъде закривана“, каза още Захариева.