Около 18 стотинки ще струва всяка от бюлетините за вота за президент, насрочен за 6 ноември. Това показа проверка в документацията за обществената поръчка за отпечатването и доставката им. ЦИК и Печатницата на БНБ са водели преговори до късно вечерта в петък за свалянето на цената.
От БНБ първоначално са предложили сума от малко над 19 стотинки, пише "Монитор". 

За сравнение на изборите през 2014 година една бюлетина излезе на държавата 17 стотинки, а на вота година по-рано – около 10 стотинки. Тогава от ЦИК обясниха, че скокът се дължи на допълнителните защити, които са въведени, за да се гарантира тайната на вота.

Сред техническите изисквания е заложено всяка бюлетина да има уникален номер, да тежи 120 грама, а хартията да бъде непрозрачна.

Близо 1,43 млн. лв. ще бъдат отделени за изработката и доставката на бюлетините. В протокола от разговорите е записано, че за страната ще бъдат отпечатани над 7,5 млн. бюлетини. За чужбина пък са предвидени около 350 000 броя. Бюлетините трябва да бъдат доставени най-късно на 4 ноември, а за секциите зад граница крайният срок е 23 октомври. Първоначално се предвиждаше БНБ да достави нужните книжа на областните управи в страната до 1 ноември. Печатницата ще дължи неустойка за всеки ден закъснение от 0,1 % от общата сума, което е около 1400 лв. на ден.

БНБ ще разчита на две фирми подизпълнители, но те ще са заети с изграждането на уеб базирана система за контрол на предпечата и утвърждаването на бюлетините.

ЦИК от своя страна ще контролира изцяло отпечатването. С друго свое решение от комисията регламентираха, че може по всяко време да извършват проверка, както на място в печатницата, така и при подизпълнителите. Подобни проверки ще може да има и в етапите на предаване и транспортиране на изборните книжа. Унищожаването на технологичния брак също ще става след проверка от представител на ЦИК и под контрола на финансовото министерство.

Междувременно ЦИК прецизира условията за ползване на медийните пакети. Освен националните телевизии и вестници, в тази практика вече ще участват всички електронни медии. Това се наложи заради решението на ВАС от края на миналата седмица, с което се премахва ограничението наложено от ЦИК регионалните медии и малките сайтове да бъдат изключени от списъка.
Според Изборния кодекс медийни пакети се дават на партиите и Инициативните комитети, които не взимат държавна субсидия, като за целта те получават по 40 000 лв. за агитация и отразяване.