Гладната стачка на 15 сирийци от Центъра за бежанци в столичния квартал "Враждебна" се отменя. Това съобщиха от Агенцията по бежанците след разговори с тях. 
Според първоначалната информация, сирийците били готови да стачкуват, защото получили обещание за несъществуващи в нашата страна условия за пребиваване

Бежанците са препратени от Гърция след решенията на ЕС за квотно разпределение на лица, търсещи закрила в южната ни съседка и в Италия. 

По думите на Радослав Стаменков от Международната организация по миграция, никой не е предлагал райски условия за пребиваване в България, предаде БНР. 

На никакъв етап от информационните срещи с тези хора не е предоставяна такава информация. Те са запознати с основните права и задължения, които имат в България, общото устройство на страната, климата, религията, процедурата, която ще бъде извършена по предоставяне на бежански статут тук и последващите мерки. Няма дума за получаване на пари в брой или това толкова широко рекламирано 500 евро на месе, заяви той.