Турция заедно с Русия цели създаването на нов енерготранспортен коридор за Европа. Това заяви президентът Реджеп Ердоган на Световния енергиен форум в Истанбул, предаде БГНЕС.
Ние сме транзитна страна, но влагаме също и в развитието на техническата база. Така че целим заедно с Русия, Алжир и Норвегия да създадем четвърти енергиен коридор за доставки на гориво за Европа“, изтъкна турският президент. Той също посочи, че „с въвеждането в строя на Трансанатолийския газопровод (ТАНАП) пред Европа ще се появи нова алтернатива". 

"Това е първата решителна стъпка към създаването на турско-гръцки газов интерконектор за Европа. И ние сме убедени, че това е много важно за Европа“, отбеляза още Реджеп Ердоган. 

„Ние реализирахме „Син поток“, построихме тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан". Сега върви строителството на ТАНАП. В перспектива той ще бъде свързан с Трансадриатическия газопровод и ще стане продължение на ТАНАП като магистрали за доставка газ в Европа", подчерта още турският лидер. 

Той изтъкна, че каспийският регион има голямо знамение за запълването на минаващите през турска територия газопроводи и в бъдеще Турция ще разчита „да прекарва по ТАНАП туркменски газ". 

По думите му Турция проучва възможността и за строителство на още една АЕЦ освен в Акую. 

„Ние имаме подписано междуправителствено споразумение с Русия за строителството на „Акую“ и с Япония имаме споразумение за строителството на АЕЦ в Синоп на брега на Черно море. Има и трети проект за строителство на АЕЦ, засега вървят изследвания в тази област“, разкри още Реджеп Ердоган.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!