Ако си падате по-скоро интроверт и общуването с хората ви коства усилия, то потърсете си професия, в която да не ви се налага да говорите много-много.
Има изобилие от позиции, които ви позволяват да си работите хем по-независимо, хем по-тихичко. Става въпрос за работни места, в които не се налага да си взаимодействате с колеги, клиенти и шефове или това е сведено до минимум.
Ето и няколко примера:

Архивист
Въпреки че често хората свързват архивистите с библиотекари, всъщност те са много повече и работата им е сложна и отговорна. Тези хора систематизират важна информация, записи, сборници, документи и др. – всичко, което си струва да бъде запазено. Освен това тези хора обикновено работят самостоятелно.

Финансов анализатор
Финансовите анализатори се занимават най-вече с данни, цифри, акции и облигации. Те изследват тенденциите и съветват фирми и физически лица за инвестиции, но често имат взаимодействие само със сериозни клиенти. На много хора в други финансови области, например счетоводители и актюери, им се налага да общуват повече по работа.

Графичен дизайнер
Графичните дизайнери, както и художниците, прекарват голяма част от времето си в креативни мисли и то седейки пред компютъра. Те със сигурност говорят малко по работа и не си взаимодействат ежедневно с клиенти и колеги, а само в началото и в края на даден проект.

Фотограф
Стига да не сте моден или сватбен фотограф, а снимате предмети, природни забележителности и/или животни, няма да ви се налага да общувате много-много с други хора. За вас празните приказки дори са вредни, защото заради тях можете да изпуснете точния момент и точния кадър! Фотографите трябва да са спокойни и търпеливи, за да направят перфектната снимка.

Лаборант
Медицинските лаборанти работят с анализи и широк спектър от данни, използвайки своите познания и опит. Тези хора от света на науката, които работят най-вече в лаборатории, прекарват по-голямата част от времето си в изследвания и то в среда, в която няма празни приказки.

Писател на свободна практика или блогър
Писането е широкоспектърна професия, но ако сте на свободна практика или пишете в блог, можете да работите от дома си, което значи, че ще имате минимално взаимодействие с други хора и комуникацията ви с външния свят може да бъде по електронен път – чрез имейли.

ИТ специалист
Има огромна палитра от работни места под шапката на ИТ сектора. Повечето от тях са изключително компютърно ориентирани, което означава минимум комуникация лице в лице с колеги и шефове. Макар не всички ИТ работни места да са едни и същи, все пак в този сектор се изискват по-малко ангажиращи разговори с хора.

Художник/творец
Да бъдеш творец невинаги е много доходоносна професия, но все пак това е занимание, което ще ви позволи да прекарвате повече време сами със себе си.

Кино, филмов или аудио редактор
Има хора от тези позиции, на които им се налага да си взаимодействат с колеги, но има и много редакторски работни места в студия, където се налага носенето на слушалки, гледането на монитори или слушането на аудио и където като цяло трябва да се пази тишина.

Източник: tialoto.bg