Президентът на Руската федерация Владимир Путин поздрави турския си колега Реджеп Тайип Ердоган и целия турски народ за това, че са успели да стабилизират ситуацията в страната им, предава РИА Новости.
„Разбираме, че в Турция не е най-доброто време сега, може би, за такива крупни мероприятия, защото неотдавна, ние знаем, тя преживя опит за държавен преврат. Ние много внимателно и с тревога следяхме това, което се случваше в Турция. И искам да поздравя турския народ и президента Ердоган за това, че ситуацията остана под контрол. Много се радваме, че Турция се възстановява и желаем успехи“, заяви руският президент.

Това е първото посещение на високопоставен руски политик в югоизточната ни съседка след като турската армия свали руския изтребител през ноември 2015 г. Тогава Москва наложи санкции срещу Анкара. Месеци по-късно Ердоган се извини и двустранните отношения се затоплиха.

Путин е в Истанбул заради Международния енергиен конгрес. Той произнесе реч пред участниците във форума: "Светът търси все повече и повече нефт и газ, и ние смятаме да се възползваме от това".

Според него почти 2 млрд. души по Земята нямат достъп до елементарни блага на цивилизацията като ток, топлина и вода. 

"Нашата задача е да вдигнем енергийните бариери, за да могат и най-бедните хора по света да се възползват от тези постижения", допълни той. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!