"Когато говорим за бедност, не трябва да говорим общи приказки. Профилът на бедността е ясен – бедни са възрастните хора, младите семейства, необразованите и семействата на деца с увреждания. Знаейки това, държавата ни трябва да предприеме конкретни стъпки, които наистина да дадат резултат“. Това подчерта кандидатът за президент от Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин на среща с гражданите в гр. Стралджа днес.
В изказването си той представи конкретни мерки за ограничаване на бедността и очерта ролята на президента за решаване на този тежък социално-икономически проблем.

„Решенията срещу бедността са няколко и те са съвсем конкретни и са насочени към най-уязвимите групи. Първо трябва да се създадат условия за това младите семейства да бъдат подпомогнати в съвместяване на трудовите със семейните си задължения. Още като социален министър настоявах детската градина и яслата за всички деца да са безплатни. Ще продължа да го настоявам, защото осигурявайки добри условия за отглеждане на децата, освен, че се освобождават родителите през деня и те могат да ходят на работа, за самите деца шансът да отпаднат от училище в последствие, особено ако са представители на уязвимите групи, става драстично по-малък. Друга конкретна мярка е въвеждането на дуалното образование.

По този въпрос работя още от евродепутат. Дуалното обучение е доказало своята ефективност в много от големите страни в Централна и Западна Европа. Възможността учениците едновременно да учат и да придобиват занаят, който да им осигурява работа буквално от първия ден, след като завършат, е решение с много позитивни последствия. Бизнесът има нужда от квалифицирани кадри. Младите хора имат нужда от професия и занаят, които да бъдат такива, че да им позволят да започнат пълноценна работа още от първия ден, след като завършат училище. На трето място са доходите на възрастните хора.

Време е пенсиите да се преизчислят. След като направихме реформа в пенсионната система и запушихме течовете, сега е време тази система да се напълни със средства и най-малките пенсии да се преизчислят спрямо съвременните нужди на хората. Ще настоявам реформата и в ТЕЛК да се доведе до край. Аз съжалявам, че нямах време и мандат да я довърша, защото тази система има нужда от пълна реформа, никой не е доволен от нея, като в същото време този проблем не е приятен за управляващите и се замита настрани. И не на последно място в борбата с бедността е нарастването на доходите от труд. Като социален министър много настоявах минималната работна заплата да се вдига. Факт е, че тя води до известни дисбаланси, защото на някои места квалифицирани хора започват да работят на минимална работна заплата, но тя е единственият механизъм за поддържане, поне отдолу, системата на трудовите доходи. Трудовите доходи трябва да се вдигат, защото без заплати няма как нито да мотивираме хората да работят, нито да мотивираме младите хора да останат в България.

Тези пет конкретни мерки, свързани с намаляване на бедността, имат нуждата от силен президент. Президент, който да настоява те да се случват, да провежда публични дискусии, да търси съгласие по тях, защото процесът по въвеждането им няма да е лек. Но със сигурност – изобщо не е невъзможен. Напротив – това са сериозни проблеми, които имат решения, но е необходима воля да се доведат до край“ категоричен беше Ивайло Калфин.