Разбрах, че Общинският съвет в Карнобат е разгледал въпроса за подписването на Трансатлантическото търговско инвестиционно партньорство (ТТИП) и е препоръчал официално на правителството това споразумение да не се подписва от България. Аз поздравявам Общинския съвет за това свое решение. Това коментира пред граждани в Карнобат кандидатът за президент на Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин.
Доколкото знам, има още две общини, които имат становище по тази тема, надявам се броят им да става все по-голям, защото темата е наистина важна.

„Във вида, в който съществува това споразумение в момента, то ще се отрази на живота на всички в България. Въпросът за подписването на ТТИП е един от онези външнополитически въпроси, които пряко касаят живота на хората в страната. Българското правителство не трябва да подписва ТТИП, преди сериозен анализ за въздействието му – както върху пазара, така и върху качеството на живота и храната на българите.



Благодарение на това споразумение, американският пазар ще залее българския, а ние на дали ще имаме възможността да залеем техния с наша продукция. Категорично, подписването на това споразумение трябва да стане само след анализ на ефективността и при равни условия за партниращите страни. Българското правителство трябва да поиска отлагане на подписването на това споразумение през октомври и преразглеждането му. Тук отново става въпрос за поставяне на националния интерес над всичко. И тук отново идваме до ролята и на държавния глава“, коментира още Ивайло Калфин.

Калфин е категоричен, че сервилното поведение не допринася за авторитета на държавата ни. „Колкото повече се кланяме на САЩ, толкова по-малко ни обръщат внимание. Не е имало посещение на високо равнище. Същото е и с регионалната политика. Сега не ни обръщат внимание, имат и подигравателно отношение“.