Един от най-големите автомобилни производители в Китай има инвестиционен интерес към Велико Търново. Делегация от китайската корпорация посети града във връзка с проучване на възможности за изграждане на предприятие за производство на електрически автобуси в България. Гостите бяха посрещнати от заместник-кмета проф. Георги Камарашев, който ги запозна с икономическия профил на Велико Търново и свободните общински парцели. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Представителите на компанията споделиха своите много добри впечатления от развитата система и инфраструктура в сферата на образованието. Като отлични фактори за бъдеща инвестиция бяха определени наличието на профилирана гимназия и два университета, в които се подготвят квалифицирани специалисти в сферата на високите технологии, електрониката и електротехниката, транспортната техника и др.

Възможността за изучаване на китайски език във всички нива на образованието, включително и в детските градини, също изненада приятно чуждестранните гости. Единодушно бе мнението им, че със своята богата история и култура, с развитата образователна инфраструктура, чистата околна среда и спокойния живот Велико Търново е много атрактивен град както за инвеститори, туристи и дори за жители от Китай, които биха пристигнали да живеят в България.

Проявяващата към Велико Търново компания е петият по големина производител на автомобили в Китай, с общо над 120 000 служители. Производството включва камиони, автобуси, автомобили, земеделска техника, велосипеди и други транспортни средства, които се движат на ток, включително и влакове, развиващи максимална скорост от 380 километра в час.