Деменция и неконтролируемо чувство на страх заплашват хората, които биха поели на мисия до Марс. Това предупредиха учени, които са изследвали рисковете на полета до червената планета. Изследователите проучили ефектите на космическите лъчи, които ще бомбардират астронавтите и резултати говорят, че изпращането на хора до Марс ще е сериозен проблем. Деменцията и чувството на страх у пионерите учените наричат с термина "космически мозък".
В момента по опити да се пратят хора на Марс работят Американската космическа агенция (НАСА) и частният проект "Марс едно" в Холандия, според който първият пилотиран полет до намиращата се на 55 млн. км от Земята планета ще се състои през 2027 г., уточнява Канал 3.

Проф. Чарлз Лимоли, специалист по радиационна онкология в Университета на Калифорния, и негови колеги обаче откриха при опити с гризачи, че силно заредени частици в космическите лъчи причиняват значителни дълготрайни увреждания в мозъка, изразяващи се в конгнитивни нарушения и деменция. Също така това оказва влияние и върху процеса "страх от изчезване", който помага на хората да преодоляват страшни или стресиращи инциденти, каза професорът пред списание Scientific Reports."Това не са положителни новини за астронавтите, които ще извършват полет до Марс в продължение на между две и три години", каза проф. Лимоли.

Обезпокоително също така е, че първите изследователи на Марс биха могли да се превърнат в параноични хора още по време на полета заради ефектите на космическите лъчи върху нормалните процеси в мозъка и те да не са в състояние да се справят със стресовите събития. С други думи, когото и да пратим към Марс, той би се превърнал в безполезен празноглавец и треперещ страхливец.