Между политическите партии в Германия се усилват споровете за правилния курс в отношенията с Русия във връзка с конфликта в Сирия, предаде Deutsche Welle.
Заместник-председателят на СДПГ Торстен Шефер-Гюмбел настоява да се запазят добрите отношения с Русия. „Търпеливата дипломация, промени чрез сближаване и постоянно отворени канали за преговори – това са инструментите, които откриват перспектива за мир и ще осигурят намаляване на напрежението в отношенията” – заявил той в интервю във всекидневника Welt am Sonntag

В същото време представители на ХДС и „зелените” настояват за по-твърд курс в отношенията с Русия.

„Аз с безпокойство наблюдавам как все повече представители на СДПГ се застъпват еднакво дистанциране от Москва и Вашингтон. Ние действително трябва уточним със САЩ фундамента на общите ценности след конфликта около АНС (Агенция за национална сигурност на САЩ), обаче при това не трябва да приемем стратегията на Русия” – казва експертът на ХДС по външна политика Родерих Кизеветер.

Още по-твърдо се изказва в Bilde am Sonntag съпредседателят на фракцията на „зелените” в Бундестага Катрин Гьоринг-Еккардт. „Правителството на ФРГ трябва незабавно да започне процедура за нови санкции против Русия за нейните варварски действия в Сирия.”

Гьоринг-Еккардт се изказва против „посещенията на дружба” при руския президент Владимир Путин. Според нея неотдавнашната визита в Москва на вицеканцлера на ФРГ Зигмар Габриел с нищо не е спомогнала за подобряване на ситуацията в Сирия.

Превод и редакция: БЛИЦ