Ръст на нарушенията по заплащането на труда са установени при проверките в морските курорти през това лято, отчитат от Главната инспекция по труда. Над 1 600 са проверените обекти в областите Бургас, Варна и Добрич, съобщава БНР.
259 са  нарушенията по заплащането - при 144 година по-рано. Най-често не е плащан нощният труд и работата през почивните дни. Масово не е спазвана междуседмична и междудневна почивка, в заведенията са липсвали графици с началото и края на работния ден.
 
Съдействие от работниците, инспекторите не са получавали. Без договор са хванати за работят 155 души, толкова са били и през миналата година. Най-много писмени трудови договори са сключени в деня,  в който е обявено началото на инспекционната кампания.
 
По курортите легално са работили двойно повече деца сравнено с миналата година - 4 600 непълнолетни. Без разрешение са хванати да работят също двойно повече - 90 деца.
След края на активния туристически сезон инспекторите започват проверки по строителните обекти в морските курорти, от  1 октомври е отменена забраната за строителство в тях.