Цената на петрола ще достигне 60 долара за барел до края на 2016 г., заяви саудитският министър на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси Халед ибн Абдул Азиз ал Фалих по време на 23-ия Световен енергиен конгрес, провеждащ се в Истанбул в понеделник, ТАСС. "През октомври или към края на годината, но цената ще достигне 60 долара", каза той.
В края на миналата седмица стойността на декемврийските фючърси на сорта Брент на борсата в Лондон се повиши с 2.3 на сто в сравнение с предишното закриване на търговията и стигна 52.03 долара за барел, прехвърляйки за пръв път от 10 юни нивото от 52 долара.

По думите на Ал Фалих Саудитска Арабия разчита на Русия за намаляване и стабилизация на петролния добив, което ще бъде обсъдено в скоро време. 

"С руския министър на енергетиката Александър Новак планираме да се срещаме няколко дни и да обсъдим въпроси за добива не петрол и други свързани теми. Разчитам на положителната роля на руската страна", посочи саудитският министър, цитиран от руските осведомителни агенции и БТА.

Той добави, че до края на годината неговата страна ще разбере по-добре позицията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) по въпросите за добива на нефт.

"Трябва да възстановим пазара след рязкото падане на цените, но от друга страна не трябва да се допуска и обратното (рязък ръст на цените). Това ще дебалансира пазара отново", каза той.

Министърът посочи, че Рияд има сценарии както за ниска, така и за висока цена и допълни, че страната му не е достигнала пика на петролния си добив.

На форума той съобщи още, че Азербайджан и Бразилия ще участват в обсъждането с ОПЕК на стабилизирането на добива.

Очаква се разговорите по нивата на добива с държавите, които са извън петролния картел, да се проведат на 12 октомври в Истанбул в рамките на Световния енергиен конгрес.

В неформалната среща се очаква да се включат енергийните министри на Алжир, Саудитска Арабия, Катар, Кувейт, Габон, Обединените арабски емирства, Венецуела, Русия, Казахстан, Бразилия, Азербайджан, Мексико и Оман.