Ако искате да се радвате на ослепителна усмивка, избягвайте доматения кетчуп. Това е най-големия враг на белите зъби, препоръчва британски експерт, цитиран от в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.
На второ място сред храните и напитките собственикът на дентална клиника в Манчестър д-р Тарик Идрес поставя бялото вино. Според експерта то е толкова вредно за цвета на зъбите, колкото и червеното. Следват соевият сос и балсамовият оцет.

И това е интересно: Бърз и лесен домашен метод за избелване на зъбите смая стоматолозите - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to

В Топ 10 на враговете на белите зъби намират място още индийската храна, плодовите чайове, сосовете за спагети, цветните плодови близалки, туршиите, кока-колата и всички видове дребни безкостилкови плодове. Според д-р Идрес най-лесният начин хората да поддържат зъбите си бели е първо и преди всичко да внимават какво консумират. Специалистът допълва, че хората могат да минимизират щетите с почистване на зъбите непосредствено сред хранене.

По този начин обаче се отстранява само между 50 и 60 процента от замърсяването. Друга препоръка на експерта е да се избягват избелващите пасти за зъби, от които според него има повече вреди, отколкото ползи. Хората също така могат да противодействат на зацапващия ефект на доматените сосове, като преди това консумират зелени листни зеленчуци, които създават защитен слой върху зъбите, както и да пият оставящите петна газирани напитки със сламка.