Ставането сутрин само по себе си не е лесно. Но в студените тъмни сутрини изглежда непосилна задача. Светът извън леглото е подчертано неуютен и с нищо не печели пред укреплението на топлите завивки, пише obekti.bg
За съжаление зимният сън не е опция, тъй че ето няколко съвета как да се измъкнете от леглото, когато най-малко ви се иска.

Подгответе се от предната вечер.

Решете какво ще облечете предварително. Подберете дрехите, за да спестите време сутрин, и ако в стаята имате подходящ радиатор, ги сложете върху него, за да са приятно затоплени на сутринта.

Тренирайте вечер. Особено през зимата. Това ще ви помогне да се събудите по-отпочинали.

Погрижете се да имате вкусна – топла – закуска. Ако вечеряте достатъчно рано, на сутринта ще се събудите с чувство за глад, така че мисълта за обещаната закуска бързо ще ви изкара от леглото.

Ако ви се спи, легнете си. Дори и все още да е твърде рано. Един или няколко часа дрямка отгоре ще ви помогнат да се чувствате освежени.

Нагласете приятна аларма. Ако се събуждате с неприятен звук, нищо чудно да го намразите. Днес технологиите ни позволяват да се будим с любимата си музика и всичко, което радва ухото.

На сутринта:

Раздвижете се малко в леглото, след като се събудите. Вдишайте и издишайте дълбоко. Масажирайте ушите си - това ще подобри кръвообращението в главата; потъркайте дланите си.

Затоплете стаята предварително. Ако имате таймер на централното отопление, използайте го. Ако не:

Пригответе топли дрехи. Дори да не са тези, с които ще излизате. Нещо, което можете да метнете на гърба си веднага. И чорапи. Не забравяйте чорапите – колкото по-дебели и топли, толкова по-добре.

Сложете алармата в другия край на стаята. По този начин ще трябва да станете, за да я изключите. Преди това споменатите топли дрехи. Иначе има голям шанс да скочите зъзнещи обратно в завивките.

Ако навън е тъмно, станете и включете лампите. Това ще забави производството на мелатонин, който ви кара да се чувствате сънливи. Светлината ще ви помогне да се събудите.

Не размишлявайте. Ако позволите на ума си да измисли причини, за да ви разубеди да станете, никога няма да успеете. Изключете връщането в леглото като възможност.

Тичайте веднага в банята. Нищо не събужда по-добре от топлия душ, която подобрява кръвоображението и ви помага бързо да се отърсите от съненото си „аз“.

Погрижете се да има нещо, което да очаквате с нетърпение. Още предната вечер помислете кое ще е онова нещо, което ще правите сутринта, което ще ви развълнува приятно.  На сутринта, когато се събудите, си спомнете това вълнуващо нещо - то ще ви мотивира да станете от леглото, съветва блогърът Лео Бабаута.

Превърнете събуждането в награда. Добра награда е чашата топло кафе или чай, или няколко страници от интересна книга. Друга награда може да бъде вкусната закуска или гледката на изгряващото слънце. Открийте какво е най-приятно за вас и го превърнете в част от сутрешния ритуал.