Мигрантите от Сирия, настанени в бежанския център във „Враждебна” по програмата за релокация на мигранти в ЕС, обявиха пред bTV, че започват гладна стачка от 9 часа днес. Те настояват да бъдат върнати обратно в Гърция, след като по думите им там са били излъгани, че в България ги чакат къща за всяко семейство, по 500 евро издръжка на всеки, социални осигуровки, образование и преводачески услуги.
Групата от мигранти във „Враждебна” твърдят, че нямат никакъв отговор на техните искания от българските власти.

„Още когато поставиха въпроса, техните искания бяха преведени, а още на следващия ден обясних, че започва бърза процедура за получаване на статут. България има закон, който регламентира времето, в което се изпълнява тази процедура. Още във вторник разпределихме хората на две групи, проведе се първото интервю, с което се стартира процедурата за закрила“, обясни обаче директорът на центъра във „Враждебна” Иван Пенков.

„В четвъртък разговаряхме с тях по отношение на излизане от центъра и прибиране“, допълни той.

Пенков посочи още, че е проведена и среща с представители на международна организация за миграция, Върховния комисариат за бежанците, на които е дадено обяснение на мигрантите какво се прави към момента и какво предстои да се направи.

Мигрантите изтъкват, че българската страна не е виновна за случилото се, но искат тяхната малка група да получи статут.

„Искаме българската държава да ни помогне тази лъжа да се оправи. В края на краищата ние сме хора“, заяви един от мигрантите.

Мигрантите настояват да бъдат върнати в Гърция, където да потърсят правата си. Там искат да се срещнат с ръководството на агенцията по бежанците, както и да разкажат за проблема си пред международни медии.