Независимо колко вредно е да се ядат тестени продукти, българската кулинарна традиция повелява на масата ни винаги да присъства хляб. Той може да бъде приготвен по най-разнообразни начини. Могат да се направят мънички питки, голяма пита, пърленки. Всеки, който е прекарал някакво време на село, си спомня онзи хляб, който имаше страхотна хрупкава коричка и много мека среда, пише gotvach.bg.

Обикновено повечето от нас се прибираха не с целия хляб, защото топъл беше още по-вкусен и изкушението беше твърде голямо. В наши дни вече можем да си купим хлебопекарна, където да си приготвяме различни видове хляб – бял, черен, със някакви семена, сусам, подправки, дори зеленчуков. Той доста наподобява т.нар. селски хляб.

Но и едни други питки от тесто стават много вкусни и ни връщат в едно по-различно време. В заведенията са доста нашумели. Става дума за пърленките. Можете да си поръчате обикновена, с кашкавал, с чесън и т.н – най-разнообразни.

Пърленката представлява нещо като палачинка от тесто, която се пече. Става като хляб с тази разлика че е по-хрупкава и много наподобява питка за джоб. За да си приготвите пърленка у дома, не са ви необходими кой знае какви продукти. Ние ще ви предложим да си направите чеснова пърленка с риган. Ако предпочитате – просто сменяте заливката, тестото е универсално за всякакви пърленки.

Първата тънкост при приготвянето е свързана с броя яйца – може да добавите 1 яйце, както е в повечето рецепти, но спокойно можете да си направите хлебчетата и без него. Да видим сега кои са необходимите продукти, каква е технологията и къде е майсторлъка в направата им:

Пърленки

Необходими продукти: 1 бр яйце, 400 мл кисело мляко, ½ кубче мая, 500 г брашно, 1 с.лсол, 1 ч.л захар, 4 с.л олио, 100 мл вода, щипка сода за хляб

Начин на приготвяне: Започваме с маята – хубаво е да бъде от маята на кубчета, от което ще ви трябва само половината. Ако използвате на прах – нужни са 20 г. Замесвате тесто от продуктите, като най-важно е брашното да премине през ситото.

Освен това е добре да имате повече от половин килограм брашно – пропорциите на брашното, когато става дума за тесто не са винаги точни. Зависи от доста неща, например от големината на яйцето. Ако не разполагате с толкова мляко, може да сложите само 200 мл и останалото да допълните с вода.

Освен това всички продукти, които са извадени от хладилник трябва да постоят поне половин час на стайна температура. Започвате да ги приготвяте – първо сложете содата в млякото и добавете яйцето в голяма купа, разбийте. Постепенно слагате брашно. Маята трябва да шупне заедно със захарта, добавяте и нея, олиото, солта и водата. След това продължавате с брашното.

Получава се меко хубаво тесто – омесете го, за да не бъде „рошаво”. Оставяте го в купата в стая, където трябва да е топличко – завийте купата с кърпа. Стои така 30 – 40 минути. След това започвате да късате топки – с приблизителна големина като на топки за тенис и разпъвате с ръце, за да се получи лист от тестото. Големината всъщност няма никакво значение, можете да си ги направите колкото големи искате.

Ако искате, ползвайте точилка за разтягане на топките, но пърленката е точно това – голяма кора хляб в неправилна форма. Не особено идеалният й външен вид няма да има значение, след като я опитате.

Следва да я намажете със следната смес – 3 пресовани скилидки чесън, 2 с.л масло и риган. От тези продукти си правите сос и намазвате всяка пърленка преди да я изпечете. След това я слагате на оребрена скара, грил тиган или обикновен тиган, но без мазнина. Изпичат се бързо – скарата или тигана трябва да са загряти. Приготвят се за около 4 минути всяка.