На 20 км от Ихтиман в посока Самоков се намира едно свято място, разрушено от безверници през петвековното робство и възстановено чрез дарения през 20 век, а догодина ще чества 90-годишнината си. Това е Шишмановският манастир "Успение Богородично", наричан още Чамурлийски манастир и Самоковски манастир, разказва БГНЕС.
Храмът, който учудващо защо не е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта се намира край язовир Искър. До него се стига лесно, а през все още приятните за разходка дни на ранна есен почти няма посетители и човек спокойно може да запали свещ и остане насаме с мислите си в храма.

Манастирът е разположен в землището на изселеното през 1954 година село Шишманово. На около 13 километра от тук е Самоков, а само на километър язовир Искър. Съдбата и на този храм е сходна като на стотиците духовни убежища по време на османското владичество – сринат е със земята.

През 19 век е бил възобновен в примитивен вид, но едва през 1927 година е възстановен чрез дарения на чамурлийските християни в сегашния си вид. За това свидетелства и голяма каменна плоча на стената на храма, където са изписани и имената на членовете на строителната комисия. На първо място е името на св. Емануил Атанасов, строителят на манастира, неговият лик е изобразен и на рисуван с въглен портрет, окачен в храма.

Отвън пред храма е издигнат и малък паметник на загинали руски офицер и 28 войници при боеве близо до манастира по време на Руско-турската освободителна война.