Концепция в настоящия мандат е българското производство да е приоритет. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Искаме да скъсим веригата от производителя до потребителя, както и да промотираме предлагането на български храни по стандарти.
Тук обаче състезанието е и между самите производители, които трябва да предложат продукти, които потребителят търси, добави тя. По думите на Танева много удачен вариант за успешна реализация на земеделската продукция е сдружаването на производителите. Тези сдружения трябва да се развият като истински организации на потребителите, каза земеделският министър. Танева е категорична, че друг инструмент за скъсяване на веригата на доставка са фермерските пазари.

Трябва да постигнем начин на предлагане на продукцията само от фермерите в обемите, в които те продават. Тези фермерски пазари са и атракция в развитите европейски градове. Следващата година Министерството на земеделието и храните ще предложи държавна подкрепа за създаването на фермерски пазари, заяви министърът.