Фирми, взети под наем, жилят хазната, като крият обороти и данъци. Новата схема реално е плъзнала из цялата страната, като според разследващите всяка трета фирма у нас се ползва срещу заплащане от други търговци, съобщава Монитор.
Най-често дружествата се ползвали при търговията с ментета и други притеснителни стоки, където освен от ревизия има опасност собствениците да се разследват и за извършени престъпления. Схемата лъснала след една от поредните проверки на НАП по Черноморието в края на сезона, съобщиха от приходната агенция. Данъчните били фрапирани, след като установили, че една компания, която има минимален бюджет, разполага с над 500 обекта.

Оказало се, че фирмата, която действала основно в Слънчев бряг, е отдадена неформално под наем, а официалният собственик е неграмотен ром. В повечето магазини, стопанисвани от дружеството, се продавали фалшиви очила, дрехи и аксесоари. Опитите обаче да бъдат съставени актове за укрит оборот или за нарушено авторско право ударили на камък, тъй като собственикът на фирмата бил неоткриваем. Случаят не бил единствен.