Дорис Пак е председател на организацията на жените в Европейската народна партия (ЕНП). Тя присъства на откриването на предизборната кампания на ГЕРБ, като държа реч от трибуната. След това отговори и на въпроси на "Стандарт".
- Г-жо Пак, присъствието Ви на откриването на предизборната кампания на ГЕРБ означава ли, че Цецка Цачева има специалната подкрепа на жените в ЕНП?
- Цецка Цачева заслужа подкрепата на Европейската народна партия (ЕНП), защото е страхотна. Присъствието ми на откриването на кампанията на ГЕРБ е възможно, тъй като аз дойдох в България във връзка с нашето общо събрание на организацията на жените в ЕНП. Вашата страна бе домакин на това събитие. Самото то е планирано още преди една година. Когато разбрах обаче, че г-жа Цачева е кандидатът за президент на България, издигната от ГЕРБ, аз реших да остана и да я подкрепя с присъствието си. Познавам я. Тя е страхотен човек и страхотна жена. Притежава огромен опит и има ясна визия за развитието на страната. Аз считам, че един силен министър-председател - какъвто е Бойко Борисов, има нужда от също толкова силен президент на страната. Каквато може да бъде Цецка Цачева. Така те двамата ще могат да вървят в една и съща посока. 
 
- Цецка Цачева е първата жена, която ще се бори за президентския пост в нашата страна. По какъв начин жена може да даде една различна посока за развитие на президентската институция?
- Със сигурност една жена президент може да допринесе нещо по-различно за развитието на президентската институция. Навсякъде, където жени заемат високи позиции, виждаме, че те имат един по-широк хоризонт в сравнение с мъжете. Това е така, защото жената винаги мисли за своето семейство, за своите деца, за своите внуци. И така успява да обхване цялото общество с мисъл за по-далечно бъдеще. Не искам да подценявам мъжете, в никакъв случай. Но считам, че жените имат това специално качество, тази способност на съпричастност. Това е много важно и много добро за цялото общество, за бъдещето на това общество. Погледнете например германския канцлер Ангела Меркел. Нея не я занимава мисълта за собствената й слава. Единственото, което действително има значение за нея, е по-добрият живот за хората. Но аз считам, че както мъжете, така и жените могат да бъдат активна част от политиката и да заемат високи позиции. Нека да ви дам пример - в моя живот никой, никога не е поставял под съмнение дали аз бих могла да направя нещо и не ме е питал това. Имало е състезания между мен и мъжете, и обратното - мъжете са се състезавали с мен. Това е съвсем нормално. Но аз съм побеждавала. В цялата си политическа кариера, която е многогодишна, бих казала, че винаги е трябвало да се състезавам с някого - в повечето случаи с мъже. Нека да ви кажа, че за всичките ми пет мандата в Европейския парламент никога не съм печелила с гласове "против". Само първият път, когато ме избраха, имаше глас "против". Но следващите пъти - никога не е имало "против".
 
- Какво подкрепа може да получи Цецка Цачева от ЕНП, ако стане следващият президент на България?
- През последните години Цецка Цачева винаги е работила тясно с ЕНП и с женската организация на партията. Но онова от което тя има много повече нужда е подкрепата на хората в България. Тя убеди мен, но още по-важно е да убеди българите да отидат до избирателните урни в деня на изборите и да дадат своя глас за нея. Тя заслужава. Нека да й пожелаем успех.
 
- Как оценявате присъствието на България в Европейския съюз?
- През последните две години България стана по-стабилна и по този начин се превърна в по-голям фактор на влияние в ЕС. Премиерът е почетен посредник и надежден сподвижник на нашия канцлер Ангела Меркел. В тези тежки времена ЕС се нуждае от солидарно поведение, честност и решителна воля, за да укрепне за защита на прекрасното наследство, оставено ни от Роберт Шуман. Защитата на своето собствено съществуване, защита от унищожителните сили отвън и отвътре. Това го дължим на децата и внуците си. Ето защо се радвам, че в Европейския съвет има един убеден европеец, какъвто е Бойко Борисов. Той застава зад прагматично и целенасочено решение на действията на всички нас. Един пример за това е, че от тази седмица нататък централата на ФРОНТЕКС ще се намира на територията на България. Добре би било както за България, така и за целия ЕС, ако един президент в лицето на Цецка Цачева му оказва съдействие по този път.