Общо 2 млн. лв. ще платят данъкоплатците за медийното отразяване на президентските избори и референдума, който ще се проведе паралелно с тях. Това става ясно от решението на ЦИК, съобщава „Стандарт”.
6 партии, 10 инициативни комитета, издигнали независими кандидати, и две коалиции ще получат по 40 хил. лв., като за коалициите сумата е по 20 хил. лв. Причината е, че част от партиите в тях са парламентарно представени, а като такива вече взимат държавна субсидия.
 
Сред независимите кандидати, които ще получат пари за агитация в медиите, са ген. Румен Радев, Веселин Марешки, Пламен Орешарски и бизнесменът Николай Банев. За информационно-разяснителна кампания за националния референдум средства ще получат 10 партии, 3 коалиции, и 22 инициативни комитета, като общата сума, която те ще си разделят, е 1.32 млн. лв.
 
Междувременно Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ЦИК да разходва средства за агитация единствено в телевизии, радиа и печатни издания с национален тираж. От ЦИК вчера съобщиха, че ще разрешат доставчици на медийни услуги за изборите да бъдат и регионални телевизии, радиа и печатни медии. Пари за агитация ще има и за онлайн новинарските услуги. Пакетите няма да могат да се изразходват в социалните мрежи.
 
Изработката и доставката на хартиените бюлетини за гласуването ще извърши печатницата на БНБ.