Цената на хляба няма да се повишава, нито пък ще намалее, въпреки по-евтиното брашно. Според изпълнителния директор на „Добруджански хляб” АД, Енчо Малев, тази стопанска година е изключително добра, пише "Монитор".
„Добра е и като качество на пшеницата, и като количество. Цената на хлебната пшеница е 270 – 280 лв. за тон, което е с 10 – 15 лв. по-малко от миналата година. Фуражната пшеница е под 260 лв. Цената на хляба се задържа. Въпреки че доставните цени са паднали някъде, ние не знаем крайната цена на търговеца.

Следващата причина за задържането на цената, е че всяка търговска верига пуска евтин хляб със собствен бранд. И не на последно място, пшеницата не заема толкова голям относителен дял при формирането на цената. Голям е делът на опаковки, транспорт, подобрители”, коментира Енчо Малев.

Според него, българинът започна да се храни здравословно и да избира здравословен хляб. За съжаление, в България не се отглежда ръж, което е голям проблем за хлебозаводите. Затова ръжта се внася от Унгария, която пък е лидер в производството на тази зърнена култура