Както съобщи RusVesna.su, след серия консултации и преговори е прието окончателното решение Китай да получи 24 броя изтребители Су-35 във вида, както се доставят за руските ВКС.
Единственото различие на китайската версия ще бъде интегрирането на бордовия комплекс с китайската спътникова навигационна система BeiDou. Процедурите обаче за изобразяване на данните ще останат руски. Първите Су-35 ще заминат за Китай до края на тази година.

Адаптацията на бордното оборудване според националните изисквания на възложителя е една от най-важните технически процедури – обяснил за вестник „Известия” Гиви Джанджгава от Концерна за радиоелектронни технологии.

„Цяла година работихме, за да преведем изобразената информация в кабината на пилота на китайски език. За разлика от надписите на кирилица или на латиница, йероглифите се оказаха лошо читаеми на течнокристалните дисплеи. В резултат китайската страна помоли всичко да бъде оставено както си е. Още повече, че китайските пилоти имат опит в полетите на руските Су-27, където кабината също не е адаптирана на китайски език и пилотите четат бордовата информация на руски език” – казал Джанджгава.

Кабината на Су-35 е напълно „стъклена”, като панелите с многобройни сензори и механични указатели са заменени с няколко дисплея. Обаче поясненията към показанията и командите, дублирани с йероглифи, се оказали твърде дребно написани и практически не могат да се четат.

Проблемът можел да бъде решен като дисплеите бъдат на правени по-големи, но това щяла да е друга кабина, изискваща пари и време за разработка и изпитания. Това не било изгодно за китайците и след консултация с пилотите било окончателно решено да бъдат оставени дисплеите с кирилица.

Сега в руските ВКС има 48 изтребителя Су-35. Машината беше изпитана в Сирия, като напълно са потвърдени нейните високи технически характеристики. Затова ВКС са поръчали още 50 изтребителя.

Превод и редакция: БЛИЦ