Понякога с външния ни вид се случват неща, които не очакваме. Много жени, а и някои момичета са изправени пред проблема с намаляването на плътността на устните. Формата на устата е заложена генетично във всеки от нас и не можем да направим нищо по въпроса да променим формата й, пише Elle. Под въздействието на времето, гравитацията или по някаква причина, устните променят формата си.
От една страна това е нормално възрастно изменение, но от друга това започва да се случва някъде след 30-та година.

Една от причините за изтъняването на устните е намаляване нивата на колагена. Но има и още една причина – в младежка възраст зъбите са по-големи, което определя и по-обемния размер на устните.

Освен генетични (не всички се раждат с устните на Роузи Хънтигтън Уайтли) и възрастови, причините за намаляването на обема на устните около 30-те е преди всичко начинът на живот на човек.

Една от най-често разпространените заблуди е тази: най-често изтъняват устните на пушачите, тъй като се появяват много мимически бръчици и гънки, аккто и се изменя формата им. Но това може да се случи и на хора, които никога не са пушили.

Лош навик е да използвате постоянно сламка за пиене. Но приемането на достатъчно количество течности и хидратирането на организма от друга страна са от първостепенно значение.

Добрата новина е, че съществуват много полезни действия, които може да правите всеки ден, за да намалите преждевременното изтъняване на устните.

На първо място не трябва да допускате редовното обезводняване на организма и да се убедите, че диетата ви съдържа достатъчно количество протеини и витамин С, които поддържат нивата на колаген.

На второ място, трябва да се грижите не само отвътре, но и отвън – използвайте масло за устни, мазила, мехлеми, които съдържат восък. Масло от сладък бадем и кокосово масло са много подходящи за уплътняване на устните.

На трето място, положете усилия да спрете тютюнопушенето, откажете се от сламките за пиене и използвайте козметика с SPF филтри, тъй като слънчевите лъчи разрушават колагена.

Четвъртият вариант включва медицински инжекционни пълнители. Важен е не само подходът, но и специалистът, който ще извърши процедурата – няма как да върнете плътността на устните си и да ги направите такива, каквито са били те, когато сте били на 16. Внимавайте да не превърнете лицето си в циркова визия. Освен иглите, козметичните компании са разработили и достратъчно продукти, които увеличават кръвообращението в кожата на устните създават необходимия обем за достатъчно дълго време.