Задължително ветеринарно изследване, което струва от 57 стотинки се купува за 6 лева с държавни пари. Тарифата с цени, по които държавата плаща изследванията на говеда, коне, овце, кози и птици срещу болести, е гласувана тази година, разкрива разследване на Нова телевизия.

В тарифата е включена и бруцелозата - опасна инфекция, чиито бактерии стигат до почти всички органи на животните, а при консумация – и до хората. Изследването става с така наречения “Розбенгал тест"- цената му е 6 лева на брой проба за тест на кръв от животно с помощта на специална течност.

Ако умножим тези 6 лева по броя на пробите за бруцелоза по добитъка в страната, които са над 1 791 900 и  държавата се кани да възложи с конкурс на частна фирма, се получава над 10 550 000 лева пари от нас, данъкоплатците.

С тези пари избраната частна фирма трябва да тества здравето на животните за три години. След запитване на NOVA обаче ветеринарни лекари и счетоводители сметнаха разходи далеч под 6 лева за брой кръвна проба в лаборатория, а именно – 0,57 лв.