На 22 септември Спецсъдът задържа 21-годишно момче заради боравене с огнестрелни оръжия с терористична цел. Според прокуратурата от няколко месеца в България Иван Захариев, известен още като Джон, се подготвял, за да се включи в редиците на терористичната групировка "Ислямска държава" на територията на Сирия.

Нещо, което неговият баща категорично отказва

Кой е човекът, дал живот и отгледал Джон, разказва журналистката Миролюба Бенатова в ефира на NOVA.

60-годишният Светломир Захариев се запознава с майката на Джон във Виетнам. Той е чиновник към ООН, а тя - фризьорка.

Покрай мисиите на мъжа семейството живее и в Индия, а към днешна дата всички имат австралийско гражданство и смятат за свои дом Сидни, Австралия.

Светломир имал големи амбиции за децата си. Искал те да тръгнат по неговия път, а за Джон мечтаел да е генерал в Армията на Австралия.

Разказва, че още преди години Джон имал интерес към оръжията, купил си калашник, който е само играчка, но той стрелял с него, сякаш е истински.

Баща му казва, че военната жилка е в кръвта на сина му и той мечтаел да стане военен.

До деня, в който кадетският корпус го отхвърля като негоден за офицер и го разпределя за санитар. 

След като завършва средното си образование момчето започва да работи, но не може да се задържи на едно работно място за дълго.

Баща му разказва, че дните си той прекарвал вкъщи с него и с компютъра. Възрастният мъж споделя още, че Джон нямал много приятели, но това не го притеснявало.

Докато е още в гимназията момчето приема исляма

Първата си приятелска среда намира в дискусионни групи, които посещава в джамията със свои връстници, а на 19 г. заминава за Турция.

Според австралийските служби това пътуване завършва в Сирия и момчето е имало реални контакти с ИДИЛ. 

След като синът му приема исляма, Светломир си поставя за основна задача да го откаже от това. За Джон разказва още, че се интересува от политика и международните отношение, недостатъкът му е, че избухва лесно и не търпи някой да му противоречи.

В личен план Джон също е сам, няма приятелка, а всеки път, когато има близки отношения с момиче, баща му го спира по различни причини.

Майката на Иван полага за него грижите, които се налага да полага

"Майка му никакви игри не играеше с него, тя се занимаваше само с това да бъде нахранен, облечен и чист", разказва баща му.

Тя често укорявала сина си затова, че няма приятели, но той отвръщал, че има - ислямистите.

Светломир не може да си спомни кой е последният подарък, който е подарил на Джон, въобще не може да си спомни има ли изобщо такъв.

Според психолозите Джон е интелигентен над средното ниво, но има проблеми с адаптацията още от ранна детска възраст.

Бащата на Джон вярва, че той не е терорист, а какво смятат властите, остава да разберем.