Що е садо-мазо? Общоприетият стереотип за болезнените игри, чиято еротика разбират шепа хора, е свързан с робството и доминацията над психиката, брутална дисциплина за непослушковците и още по-адски наказания за пакостите, които вършат. Аксесоарите обаче рядко са от винкели, по-често са от черна кожа, пише tialoto.bg.
Преди дни ново изследване хвърли светлина върху потенциалните ползи, от които биха могли да се възползват доминираните и доминантите в садо-мазо игрите. В журнала „Психология на съзнанието: Теория, изследване и практика“ учените излагат теза, в която основен аргумент е, че адските секс игри могат да въздействат позитивно върху човешкото съзнание. Проучването е първото по рода си, досега никой учен не е надзъртал зад тъмните завеси на камшичните удоволствия.

В изследването са взели участие 7 двойки, практикуващи садо-мазо. Учените разпределили на случаен принцип кой от участниците да бъде активен и кой пасивен в „любовната“ игра. Двойките после били помолени да демонстрират любимите си еротични практики за определено от тях време. В този миг учените наблюдавали зорко случващото се и анализирали състоянието на двамата мазохисти.

Изследователите забелязали, че след началото на палавата схватка нивата на стрес у участниците са паднали до много ниски нива. Мазохистите определено изглеждали възбудени, настроението им било добро. Отстрани учените забелязали, че участниците в изследването са изгубили представа за времето, докато се измъчвали. Експертите сравняват това състояние с фазата, в която изпадат хората на изкуството, когато творят – пленени от действието, сякаш нищо друго не съществува.

Активните участници (доминантите) определено се наслаждавали да „тероризират“ партньорите си, а пасивните (доминираните) били като хипнотизирани. Всички доминирани изпаднали в т.нар. състояние на преходна хипофронталност – забавяне на префронталния кортекс на мозъка, поради извънредна концентрация върху дадено събитие, в случая шляпане. Това забавяне на мозъчните функции редуцира усещанията за болка и ги превръща в приятни емоции. Мазохистите описват състоянието с думите „полет и спокойствие“.

„Садо-мазо може да бъде добро решение за хората, които не могат да се отърват от постоянното мислене над човешката екзистенция и личните си проблеми”, заяви пред Time професорът по психология Брад Сагарин от Университета в Северен Илинойс, който е автор на новаторското изследване.

„Мазохистичните практики могат да вкарат човека в реалната среда – какво е положението тук и сега, защото това заключване, завързване и всичките онези силни емоции карат ума на доминирания да се успокои“, смята проф. Сагарин.

Това разбира се не означава, че всички трябва да напуснат часовете си по йога, втурвайки се към камшика, казвайки „Да, господарю“... Но ако садо-мазото е онова нещо в леглото, което ви харесва, вече имате научно-обоснована причина да го практикувате.