САЩ са готови да изпратят в Сирия допълнително въоръжение, за да може през така наричаната опозиция да окажат натиск не само върху правителствените сили, но и върху Русия. Това каса в интервю за „Звезда” преподавателят от Североизточният университет на Бостън и експерт по борба с тероризма Макс Абрамс.
По думите на анализатора, поведението на САЩ в Сирия ще бъде определено от изхода на президентските избори. Ако Овалният кабинет бъде зает от демократката Клинтън, отношенията с Русия в Арабската република ще се изострят.
 
„В момента текат определени разговори за изпращането на бунтовниците на допълнителни въоръжения, за да се окаже натиск не само върху Асад, но и върху Русия. Тази гледна точка е по-свойствена за външнополитическия лагер на Хилари Клинтън, но на редица съветници на най-висок ранг препоръчват индиректна война: бунтовниците да бъдат въоръжени, за да може те да пуснат кръв на руснаците, сирийската армия и на иранското опълчение. Нещо подобно на това, когато САЩ въоръжаваха муджахидините в Афганистан през 80-те години на миналия век – някои взимат тази практика за образец”, каза Абрамс.
 
Политологът подчерта, че подобна стратегия може да стане бумеранг, създавайки бъдещи терористи, част от които може да се прицелят в САЩ. Абрамс обърна внимание на това, че американските медии почти не отразяват руските операции в Сирия. „Американското общество всъщност не разбира много механизмите на това, което се случва в Сирия, по-специално що се отнася до руските военни операции. Американската преса на практика нищо не казва за руските антитерористични операции. Та говори само за жертвите на бомбардировките сред мирното население. Честно казано, повечето американци не разбират, че Русия ликвидира не само джихадистите от „Ислямска държава”, но и от „Ал Кайда””, отбеляза той.