Опасно е да се мисли за удари по летищата в Сирия, отчитайки присъствието на руската ПВО там. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю в неделната програма "Време" на Първи канал. Текстът на интервюто е публикувано на сайта на Външното министерство на Русия, пише ТАСС.

"Това (размислите за възможни удари по летищата в Сирия - б.р. на ТАСС) емного опасно заиграване, отчитайки че Русия се намира в Сирия по покана на законното правителство на тази страна и имайки там две бази - една военновъздушна база в Хмейм и в ПМТО (пункт за материално-техническо обезпечаване на Военноморския флот на Русия в Тартус, имайки там средства на ПВО) за защита на нашите обекти", подчерта той.

"Ние прекрасно виждаме, че голяма част от военните в САЩ разбират, че трябва да бъдат благоразумни и да се ръководят не от някакви емоции и с краткосрочни изблици на агресия", заяви руският министър.

Лавров подчерта, че Москва не наблюдава общата стратегия в установяване на политиката на САЩ по отношение на Сирия.

"Мисля, че това (че САЩ не е изгодна стабилизацията на Сирия или че не е в състояние да изпълни своите отговорности - б.р. ТАСС), присъства в позицията на САЩ, заяви Лавров.

"Такава позиция произхожда от "закърпването" - има много различни групи, които преследват различни цели, имат различен дневен ред. Като цяло, повтарям, обща стратегия ние не виждаме", каза Лавров.