Едно от най-очакваните събития от родната музикална сцена вече е факт. С концертна програма от две части световноизвестната оперна прима Монсерат Кабайе ще представи най-доброто от репертоара си пред българската публика. Кабайе е в София заедно с дъщеря си Монсерат Марти и тенора Джорди Галан.

На сцената на зала 1 на НДК те ще пеят заедно със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Рикардо Естрада.

Някои звезди си остават големи и ярки, независимо в какво състояние се намират. Така е и с Монсерат Кабайе. След две операции и на инвалидна количка оперната прима сподели пред журналисти, че се вълнува за концерта си пред българската публика и ще положи всички усилия да оправдае очакванията.

Независимо, че се усещаше дори и болката, която изпитва, Монсерат Кабайе не спря да се усмихва. Донякъде с носталгия тя коментира предстоящия си концерт в София, който ще изпълни заедно със своята дъщеря Марти и тенора Джорди Галан.

"Нямам младостта на моята дъщеря и фактът, че ще пея с двама млади певци, ми дава кураж и сили да го направя по най-добрия начин", каза тя.

Въпреки впечатляващия си опит, вече 83-годишната прима споделя, че все още изпитва силен страх преди да излезе на сцена.

"Искам да направя най-доброто, за да не излъжа очакванията, както и да не излъжа автора на произведението. През целия си живот съм имала вяра и тя ми е давала сила да постигам успехите", каза още оперната прима.

Помолена да коментира проблемите с бежанската криза и политиката на европейските държави за справяне със ситуацията, Кабайе, която е създател на фондация за подпомагане на нуждаещи се деца в Барселона, сподели критичната си позиция по темата. Мисля, че не се помага достатъчно, много се говори малко се прави, беше категорична оперната прима.



Концертът на Монсерат Кабайе ще се проведе на 10 октомври в зала 1 на НДК. Тя е у нас по покана на музикално -продуцентска компания " Жокер медиа". Билети може да намерите на касите на Ивентим.

А ето и 15 факта за Монсерат Кабайе, които малко хора знаят:

1. Кабайе има щастлив семеен живот. Самата тя споделя: "Аз съм щастлива, че съдбата ми позволи да направя кариера. Но на първо място съм горда, че създадох прекрасно семейство, и имам две прекрасни деца. В къщата на родителите ми, гледайки отношенията на мама и татко осъзнах, че е важно никой човек да не е доминиран. И по същия начин, аз и съпругът ми се опитваме да отглеждаме децата си. Всяко дете има своя собствена човешка личност, със свой собствен характер, които трябва да бъдат уважавани. И аз съм горда да кажа, че нашето семейство е хармонично. Винаги се опитвам да уверя хората, че децата ми не страдат, защото майка им е знаменитост. В крайна сметка музиката - това е просто само моя работа. Освен музика имам, разбира се, други интереси и отговорности. И те са преди всичко - моето семейство. Когато дойде моментът в който няма повече да пея, не искам да ме съжаляват. Аз все още ще бъда щастлива. Самият живот е красив, а най-важното е да не се проваля заради собствените ни грешки".

2. Какво обича Монсерат Кабайе? - Плуването; - Разходките; - Шофирането на кола, което прави перфектно;

3. Много обича да похапва. Певицата обожава пая на майка си, като дори сега, когато времето и позволява, тя пече сладкиши с ягоди у дома си.

4. Пристрастена е към рисуване. "От най-ранна възраст съм искала да рисувам. В началото с акварел, а след това - с молив или по-скоро - парче въглища. След време, когато се почувствах уверена дори се осмелих да рисувам с маслени бои. Това, разбира се, е наивно рисуване, но аз направих няколко портрета. Също така и натюрморти, които са доста добри. За съжаление имам прекалено малко време за тази страст. Въпреки това, когато пътувам за дълго време, вземам със себе си албуми с хартия и рисувам това, което виждам от прозореца на хотелската си стая. Това е хобито, което ми доставя много голямо удоволствие."

5. В професионален аспект певицата не може да работи в Финландия. Когато през 1992 година пее в театрите „Большой“ и „Мариински“, разваля без колебание договора с Хелзинки. Финландската общественост приема хладно звездата, и тя категорично отказва турнета в скандинавските страни, позовавайки се на неразположение.

6. Освен като оперна певица, Монсерат попада и в различни поп класации. Фреди Меркюри, вокалист на рок групата „Queen“, е бил фен на таланта й, а по време на първата им среща, те пеят на пианото през цялата нощ.



Стават големи приятели, а с песента „Барселона“, създадена специално за Летните олимпийски игри в Барселона през 1992-а година, сингълът от албума два пъти печели поп класациите във Великобритания и постига невероятен успех в цял свят.



7. Партньори и приятели. В продължение на много години певицата Кабайе и Хосе Карерас също са свързвани от силно приятелство. Монсерат му помага да се бори с болестта левкемия. Друг близък неин приятел и велик певец е тенорът Пласидо Доминго, с когото пее в "Сицилианска вечeрня". Развила е силна връзка с Елена Образцова. „Ние имаме опит заедно - щастливи и тъжни моменти, и това ни обедини. Запознах се с Лена по много интересен начин. След шоуто тя дойде при мен и падна на колене, казвайки: "Възхищавам се на таланта ви"! Тя свали от врата си една много красива кожена каишка и искаше да ми я даде, но аз се пошегувах, че тази Боа ми допада повече като декорация за ръкавици или шапки. След това чух Образцова да пее Кармен, после се завтекох към Лена и паднах на колене. За мен беше такова удоволствие, че Лена ме накара да плача! След това Образцова също се пошегува- да приготвят сценичен кран, който да вдигне огромното ми тяло на сцената".

8. Монсерат е интересна съвкупност от целенасочена певица на сцената, и дезорганизирана в живота човек. Дори успява да закъснее за… собствената си сватба!

9. За дългия си живот на сцената се е научила добре на неговите закони: човек не може да бъде слаб, не може да се подчинява на волята на друг, невъзможно е да прости липсата на професионализъм.



10. Не е безразлична към нещастията на другите. Монсерат Кабайе изнася концерти не само отговаряйки на нуждите на обществото и зачитането на личните си интереси, но също така и за безкористни цели. Певицата, заедно с дъщеря си - Монсерат Марти, организира благотворителни концерти в редица "горещи точки" на планетата. Въпреки световната си слава, звездата казва, че тя не е от значение за нея. Най-важното е да пее за хората, които обича.

11. Мода. Кабайе никога не си е купувала дизайнерски дрехи, защото майка й е моден дизайнер по професия.

12. Религия. Монсерат Кабайе е православна католичка и вярва в Бога. Тази вяра и позволява да пренебрегва страстта на театралната битка зад кулисите и съперничеството.

13. Заслугите и неуспехите. В Родината си Монсерат Кабайе е на най-високия пиадестал. Само един списък с нейните титли и награди, според експертни оценки, ще отнеме цели шест страници! Монсерат е наградена с ордени и медали от различни държави.

14. На въпроса „Как обича да почива“, звездата отговаря: „Моята почивка е когато се занимавам с музика. Дава ми вътрешен мир и покой“.

15. За семейството. Преди няколко години на Монсерат Кабайе предстои концерт, но синът и е болен. Билетите били разпродадени една седмица предварително, но Монсерат, без дори да мисли, купува билет за самолет и отлита за Испания, за да подкрепи сина си. Тогава театърът дава певицата под съда, но губи делото. За този случай Монсерат каза: "Изглежда дори съдиите разбират, че семейството е по-важно в живота и е преди всичко".