ЦРУ разполага с техническата възможност да предвижда потенциални размирици до 5 дни по-рано. Това обяви заместник-директорът на новия отдел на агенцията за дигитални иновации Адрю Холман по време на конференцията Next Tech, съобщи онлайн изданието Defense One, цитирано от vesti.bg.
За целта се използва комбинация от алгоритми и методики за анализ на данни чрез компютърни системи и машинно обучение. Те могат да откриват признаци за потенциални протести, размирици или заплахи за националната сигурност от друго естество. Платформата може да се използва и за предвиждане на действията на контрабандисти и екстремисти.

"Опитваме се да използваме познанията си от социалните науки, които изучават как се развиват нестабилността, превратите, финансовата несигурност. Използваме информация от последните 6-7 десетилетия назад за база, която ни позволява да анализираме бъдещето", коментира Холман.

Благодарение на компютърния анализ дори информация, която на пръв поглед изглежда безсмислена или не по темата, може да се окаже важна. "В някои случаи сме успявали да предвидим развитието на социална нестабилност и размирици в рамките на 3 до 5 дни по-рано", коментира Холман. Той допълва, че това е част от трансформацията на ЦРУ, която цели да използва дигиталните технологии по-ефективно и да даде повече гъвкавост на агентите си. Холман казва, че е по-трудното е било да се убедят хората на висши постове в страната да имат повече доверие на технологиите, защото те са предпочитали традиционните методи на разузнаване.