„Президентската институция е надпартийна, но аз искам да бъде президент и на онези хора, които са разочаровани от политиците“. Такава заявка даде кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева по време на откриването на предизборната кампания на партията.

Тя изброи приоритетите си - балансирана и активна външната политика, в която се отчитат и интересите на България, и безлтернативно членство в ЕС и НАТО.

Цачева беше категорична, че няма да се впуска в компроматни битки и заяви, че дебатът с останалите кандидати не бива да се води с анонимни тролове в интернет.

"Гледах какви приказки говорят нашите опоненти. Истински ме хвана яд, че две години бях толкова толерантен, така че г-жа Цачева и вицеадмирал Манушев да не ме слушат. Правете си вашата кампания, правете си това, което винаги сте правили, защото вие сте добри хора“, каза той и посочи, че политическите партии са лицемерни.Оптимист съм, ГЕРБ трябва да е първа на първия тур на президентските избори. Това каза председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов по време на откриването.  Той посочи, че е оптимист, защото „колкото повече ги слушам разбирам, че сме направили най-верния избор“. „Дали г-жа Цачева е Бойко Борисов в пола, аз пола не съм си слагал и не знам как изглеждам“,каза той.

По думите му никога от БСП няма да обикнат ГЕРБ, както и тези от ДСБ. Борисов обясни, че е гледал някои от кандидатите за президент и посочи, че е имало злоба в очите им. „Тръгват да лъжат наново“, подчерта премиерът.

„Ще направим необходимото за стабилност, но искам да знаете и да го обясня тук, първият тур се състезават политическите партии, първият тур на президентските избори, във втория тур се иска подкрепа, взима се подкрепа, правят се какви ли не коалиции, нека да ги наречем, или се залага за бъдеще време общи действия. Ние трябва да сме първи на първия тур. Не че за втория няма да се борим с нашите кандидати, но на първия тур ГЕРБ трябва да е първа политическа сила. В противен случай аз няма да ставам на маймуна като Станишев“, заяви Борисов.